Zavirite u Likovni vremeplov Umjetničkog paviljona

28.02.2018.

14:56

Autor: V.M./I.A.J/HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Umjetnički paviljon ove godine slavi 120. rođendan - povijest zagrebačkog hrama umjetnosti na neki je način i povijest likovne umjetnosti 20. stoljeća u Hrvatskoj, kojom možete prošetati još samo nekoliko dana.
Umjetnički paviljon ove godine slavi 120. rođendan - povijest zagrebačkog hrama umjetnosti na neki je način i povijest likovne umjetnosti 20. stoljeća u Hrvatskoj, kojom možete prošetati još samo nekoliko dana.

O bogatoj i važnoj prošlosti tog prostora u emisiji Pravac na treću govorili su ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić i autor izložbe Likovni vremeplov akademik Tonko Maroević.


Sto slikarskih i dvadeset kiparskih ostvarenja, koja je za obljetničarsku izložbu odabrao povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, predstavljaju temeljne raspone epohe te ukazuju na neke glavne tokove i najvažnije umjetnike koji su u Umjetničkom paviljonu samostalno izlagali ili su predstavljeni na retrospektivama.

Djela su posuđena iz stalnog postava Moderne galerije, mnoga od njih za ovu su prigodu izvađena iz depoa, a svaki je autor predstavljen s jednim, ali reprezentativnim, radom.

Time je dan presjek svi slojeva, faza, morfoloških oscilacija, tehnika, tendencija i disciplina koje su obilježile hrvatsku umjetnost, od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, pa do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih, živućih umjetnika.

Izložba podsjeća na te važne individualne doprinose hrvatskoj umjetnosti, no Maroević kaže da i nedostaje niz umjetnika koje bi uvrstio da je radio antologiju i imao na raspolaganju veći prostor.

Ova izložba nije posljednji sud, to je pregled i panorama, nastojao sam uskladiti razdoblja i umjetnike i prikazati Paviljon kao mjesto naše tradicije, ali i avangarde,  napomenuo je Maroević.

Djelatnost zagrebačkog Umjetničkog paviljona inaugurirana je izložbom Hrvatskog salona 15. prosinca 1898., čime je Zagreb dobio prvi put prostor namijenjen isključivo izlaganju likovnih umjetnosti i ambijent pogodan za mnoge svečane prigode.

Danas je Paviljon turistički najfotografiranija zgrada u Zagrebu.

Izložba Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona može se razgledati do 4. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!