20:11 / 26.07.2019.

Autor: F.J./T.D./HRT

Završava se prva inkunabula u Hrvatskoj nakon 400 godina

-

-

Foto: - / -

U jednoj zagrebačkoj restauratorskoj radionici ovih se dana spajaju posljednji dijelovi prve inkunabule izrađene u Hrvatskoj nakon 400 godina. Bit će to, vjerojatno, i dosad najskuplja hrvatska knjiga.
U jednoj zagrebačkoj restauratorskoj radionici ovih se dana spajaju posljednji dijelovi prve inkunabule izrađene u Hrvatskoj nakon 400 godina. Bit će to, vjerojatno, i dosad najskuplja hrvatska knjiga. Izradit će se u samo pet primjeraka, a svaki će stajati - 75 tisuća kuna.

List po list, šav po šav, poput starih majstora knjigoveža, spaja Velimir Mikac prvu od pet. U uvezu od hrastovine, premazana pčelinjim voskom, s ručno rađenim kopčama i pravim zlatotiskom - jedna će inkunabula i put Vatikana, Papi na dar.

- Izrada ovakve knjige traje otprilike 6 tjedana i vrlo je zahtjevna. Treba poznavati razne povijesne tehnike koje su se koristile prije nekoliko stotina godina, objašnjava Velimir Mikac, restaurator knjiga.

Ono što uvez čuva dio je povijesti - pet inkunabula luksuzna su, naime, izdanja monografije "Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije" u kojoj splitski kolekcionar Igor Goleš donosi 1700 rijetkih, mnogih nikad javno prikazanih, razglednica Dalmacije.

Joško Belamarić, povjesničar umjetnosti, smatra da su je s pravom već nazvali biblijom dalmatinske kartofilije.

- Riječ je o zaista jednom vanrednom, zaista sjajnom ikonografskom rezervaru koji će zaista u vremenima koja su pred nama postat radni instrument čitavoga niza disciplina, objašnjava Belamarić.

Sedamdeset je kolekcionara, arheologa, povjesničara umjetnosti i književnika radilo na projektu. Nigdje opisane unutrašnjosti crkava, zaboravljene običaje, zabačena mjesta - sve su to blago sačuvale kartoline.

- Nevjerojatno je da su baš svi, svako selo gdje god je postojala nekakva trgovina ili gostionica, oni su se na neki način reklamirali, znači možemo čak govoriti o nekakvim tadašnjim faceboocima ili instagramima, pojašnjava Igor Goleš, autor projekta.

Lov na srdele na Šipanu, ribari u Vignju, prva Hajdukova momčad, sokolski slet u Trogiru, razglednice izvučene iz podruma i s tavana šalju svijetu još jedan "pozdrav iz zaboravljene Dalmacije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!