17:22 / 03.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Završava ZagrebDox - evo koji su filmovi nagrađeni

'O očevima i sinovima'

'O očevima i sinovima'

Foto: - / -

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen je film Druga strana svega' Mire Turajlić, a Mali pečat, dobio je poljski film 'Preko svih granica' redateljice Marte Prus.
Dodjelom nagrada završava četrnaesto izdanje ZagrebDox festivala u sklopu kojega je od prošle nedjelje bilo prikazano više od 130 filmova recentne svjetske dokumentarne produkcije. Za festivalske nagrade, Velike pečate, natjecalo se 38 filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

Velikim je pečatom kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji nagrađen film 'O očevima i sinovima'. Riječ je o priči o ocu koji sinove obučava za ubojice sirijskog redatelja Talala Derkija. Derki, koji je bio i gost zagrebačkog festivala, prikazuje džihadističku obitelj u svojoj domovini u koju se infiltrirao ne bi li prikazao kako se manipulira djecom i pretvara ih u teroriste i ubojice.
Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašena je priča o odnosu majke i kćeri u zemlji turbulentnih previranja - film 'Druga strana svega' Mire Turajlić. To je kronika jedne obitelji u Srbiji koja se pretvara u mukotrpni portret aktivista u razdoblju velikih nemira. Film propituje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost, a dobitnik je i nagrade Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPIRESCI.

Mali pečat, nagradu  dobio je poljski film 'Preko svih granica' redateljice Marte Prus o ruskoj atletičarki Margariti Mamun koja je nakon osvajanja olimpijske medalje 2016. odustala od sporta. Variety je taj film nazvao Crnim labudom dokumentarizma, s obzirom na to da na dramatičan i dinamičan način pokazuje psihičke i fizičke posljedice zahtjevnih treninga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!