22:38 / 28.04.2018.

Autor: I.M./Hina

Završeni 28. Marulićevi dani: Dodijeljene Nagrade Marul

-

-

Foto: - / -

Nagrada Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave na 28. Marulićevim danima na zatvaranju festivala dodijeljena je dramskom tekstu "Ono što nedostaje" Tomislava Zajeca.
Nagrada Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave na 28. Marulićevim danima na zatvaranju festivala dodijeljena je dramskom tekstu "Ono što nedostaje" Tomislava Zajeca, koji je dobio Marula i za dramatizaciju romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka.

Nagrada Marul za predstavu u cjelini pripala je predstavi "Črna mati zemla, redateljice Dore Ruždjak Podolski, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih, a Maji Ruždjak Podolski je dodijeljen Marul za najbolju režiju.

Nagrade Marul za umjetničko ostvarenje dodjeljuju se predstavi "Ljubavni slučaj Fahrije P." za cjeloviti audio-vizualni dojam i kostimografkinji Doris Kristić za oblikovanje kostima u predstavama "Črna mati zemla," "Ono što nedostaje," "Tko pjeva zlo ne misli i "Ustav Republike Hrvatske".

Zatvarajući ovogodišnje Marulićeve dane, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je kako je to bio veličanstven dramski festival. "Splitska kazališna publika je zahtjevna li onaj tko 'prođe' tu publiku ima zajamčen kazališni život", ustvrdio je Boban što su nazočni u splitskom HNK-u pozdravili burnim pljeskom.

Intendant splitskog HNK-a Goran Golovko rekao je kako je na ovogodišnjim Marulićevim danima sudjelovalo rekordnih više od 220 umjetnika.

Po svečanom zatvaranju 28. Marulićevih dana, Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba izveo je plesnu predstavu "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u koreografiji i režiji Lea Mujića.

Dvije nagrade za glumačko ostvarenje ravnopravno dijele sljedeći izvođači: Filip Vidović za ulogu Sandija Ignaca u predstavi "Ciganin, ali najljepši" i Krešimir Mikić za ulogu Gospodina Fulira u predstavi "Tko pjeva zlo ne misli" te Nina Violić za ulogu Milene u predstavi "Ciganin, ali najljepši" i Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi "Tko pjeva zlo ne misli".

Nagrada publike za najbolju predstavu na temelju ocjena publike dobila je predstava "Povratak" u produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU Zagreb.

Nagradu generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!