07:02 / 15.09.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Završnica MBZ-a uz praizvedbu opere Berislava Šipuša

"Posljednji intermezzo"

"Posljednji intermezzo"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zaključni blok 31. Muzičkog biennala Zagreb - "Continuum Nr. 4 - Celebration! (Proslava!)" - održava se od petka 17. do ponedjeljka 20. rujna, uz jednu repriznu izvedbu 30. rujna, a publiku u velikom finalu ključnog festivala suvremene glazbe, koji u ovom izdanju obilježava 60. godišnjicu osnutka, očekuje bogat i raznovrstan program.

Za subotu, 18. rujna, najavljena je praizvedba opere "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša u zagrebačkom HNK bit će, koja otvara i opernu sezonu te kazališne kuće.


Opera "Posljednji intermezzo" nastala je po motivima Janka Polića Kamova, Cesara Pavesea, Paula Celana i Federica Garcie Lorce, a detalje o toj produkciji otkrio nam je sam autor Šipuš gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Udaraljkaško-elektronička šetnja i zvijezde svjetske elektronike


Kako se ističe u najavi, u posljednjem, četvrtom programskom bloku ovogodišnjeg MBZ-a, publika će moći uživati u glazbeno-scenskom djelu skladatelja i dirigenta Berislava Šipuša, udaraljkaško-elektroničkoj šetnji Atelierom Meštrović, koncertu odličnih Mouse on Mars, slušaonicama te online suradnji s kanadskim ansamblom Turning Point.


Petak, 17. rujna, obilježit će online program kojem je u fokusu Kanada, odnosno kanadski umjetnici, s kojima MBZ redovito surađuje već 40 godina. Održat će se online razgovori i online koncert te predstaviti serija solo-filmova nastalih tijekom pandemije prošle i ove godine.


Bijenalska subota, 18. rujna, donosi dugoočekivanu praizvedbu opere "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša, s jednom repriznom izvedbom 30. rujna. Ko-libretisti su dramaturg predstave Ivan Penović i redateljica koncerta Marina Pejnović, a poluscenskom izvedbom opere u četiri slike, u kojoj sudjeluju solisti, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb i gosti, ravnat će skladatelj.


Istoga dana, 18. rujna, u foajeu HNK Višeslav Laboš kurirat će slušaonicu hrvatske elektroničke glazbe.


Berlinski elektronički duo Mouse on Mars u Tvornicu kulture dolazi u suradnji MBZ-a i Multimedijalnog instituta MaMa 19. rujna.


Četvrti festivalski blok zaključit će I.N.K Experiment Duo (udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Miodrag Gladović, u Atelieru Meštrović 20. rujna te predstaviti praizvedbe mladih domaćih skladatelja, ali i djela već poznatih publici. Riječ je o projektu kojim autori žele "preispitati ulogu prostora u kreiranju i donošenju glazbe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!