Žbanić stižu brojne čestitke za film o Srebrenici, ona nagrade posvetila majkama

12.12.2021.

11:36

Autor: T.D./HRT/Hina

Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Foto: Tobias Schwarz / DPA

Bosanskohercegovačkoj redateljici Jasmili Žbanić i njezinoj ekipi, čije je ostvaranje "Quo vadis, Aida?" dobilo nagradu za najbolji europski film u ovoj godini, stižu brojne čestitke. Među prvima su se oglasili iz udruge "Majke Srebrenice", kojima je film i posvećen.


Film "Quo vadis, Aida" dominirao je 34. dodjelom Europskih filmskih nagrada u Berlinu osvojivši čak 3 nagrade: za najbolji film Europe u 2021., najbolju redateljicu te glumicu.

- Žene i majke Srebrenice, njihovi očevi, muževi, sinovi - tri generacije muškaraca su istrijebljeni isključivo radi svog prezimena. Žene Srebrenice izgradile su mir u razrušenoj zemlji. Žene često moraju popraviti nered koji naprave muškarci. Posvećujem ovu nagradu ženama Srebrenice koje nas uče kako destrukciju pretvoriti u ljubav, rekla je Jasmila Žbanić, dobitnica nagrade za najbolju europsku redateljicu 2021.

- Posebno mi je drago zbog Jasne Đuričić jer je jako teško doći u poziciju da pored drugih europskih glumaca ona bude izabrana za najbolju, kazala je Žbanić za lokalne medije.

- Bože moj, sad imam dokaz jer ja jesam europska glumica. Kad živite na Balkanu, stvari se neće doimati tako europski. Hvala čitavoj akademiji, hvala članovima žirija, rekla je Jasna Đuričić, dobitnica nagrade za najbolju europsku glumicu 2021.

Posebna čestitka za film o ženi suočenoj s masakrom stiže iz udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici. 

- Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu za europsku redateljicu 2021. godine u okviru dodjele 34. Europske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film, stoji u čestitki udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog 1995., kada su vojska i policija bosanskih Srba pobile više od osam tisuća Bošnjaka.

Film "Quo vadis, Aida?" tematizira sudbinu upravo jedne od žena koje se suočene s masakrom pokušavaju izboriti za spas svoje obitelji.

Emir Hadžihafizbegović
koji u filmu glumi oficira vojske čiji su pripadnici počinili genocid u nedjelju je na Facebooku napisao kako su sve tri nagrade koje je film dobio umjetnički dug majkama Srebrenice ističući kako je ekipa koju je okupila Žbanić pokušala skrušeno i u tišini ostaviti trajnu uspomenu na tu tragediju sjećajući se svih njenih žrtava.

- Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak, napisao je Hadžihafizbegović.

Čestitke redateljici i cijeloj njenoj ekipi stigle su i iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je kako nagrade imaju iznimno značenje za cijelu njegovu zemlju.

- Film "Quo vadis, Aida?" predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film, ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini, poručio je Džaferović.

Europska filmska akademija najboljim glumcem proglasila je Anthonyja Hopkinsa za film "Otac", ali se on na dodjeli nije pojavio, a za isti film nagrađeni su i scenaristi. A da bi takozvani europski Oscari vratili puni sjaj, svi se nadaju da će se dogodine u Reykjaviku 35. dodjela nagrada održati uživo i uz publiku za koju se, na kraju krajeva, filmovi i snimaju.

Više pogledajte u prilogu Antonije Ćosić:


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!