17:51 / 05.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Zbog potresa zagrebačka kultura privremeno na čekanju

-

-

Foto: - / -

Nakon razornog potresa koji je prošli tjedan pogodio središnju Hrvatsku, dio zagrebačkih kulturnih ustanova, među kojima i neka kazališta, privremeno je zatvorio vrata.

Nakon razornog potresa koji je prošloga tjedna pogodio središnju Hrvatsku, dio zagrebačkih kulturnih ustanova, među kojima i neka kazališta, privremeno je zatvorio vrata kako bi se provela procjena eventualnih novonastalih šteta te osigurao siguran nastavak rada.

➡ Kazališna 2020. – dvorane više prazne nego pune

Satiričko kazalište Kerempuh tako ostaje zatvoreno za posjetitelje do 10. siječnja, Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) otkazalo je sve predstave u siječnju, Gradsko dramsko kazalište Gavella u siječnju nema niti jednu predstavu u programu, a Kazalište Trešnja do kraja mjeseca održava program isključivo online.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
prvu izvedbu u novoj godini imat će 15. siječnja, za kada je najavljena premijera novog naslova "Gdje se kupuju nježnosti" u režiji Renea Medvešeka.

Gradsko kazalište Komedija
je uslijed epidemiološke situacije još u prosincu otkazalo rad na probama za novu predstavu "Mandragola" te u sastavljanju rasporeda repertoara čeka daljnje upute Stožera nacionalne zaštite.

Zbog pojačane seizmičke aktivnosti koja još traje Zagrebačko kazalište mladih otkazalo je sve izvedbe do 12. siječnja. Iz ZKM-a ističu kako je zgrada u Teslinoj u svim dosadašnjim potresima ostala neoštećena no, uvažavajući činjenicu da su ljudi još preplašeni i da im je u tjednu nakon jakog potresa potrebno vrijeme da se smire, izvedbe su na tjedan dana odgođene. U kazalištu su nastavljene probe predstava za iduće premijere, poput "Neprijatelja naroda" Henrika Ibsena u režiji Ivana Penovića.

S obzirom na izvješća o novonastalim štetama zagrebački Gradski ured za kulturu pozvao je ustanove koje su pretrpjele dodatna oštećenja, prvenstveno one u središtu grada, da obustave rad do 10. siječnja te da budu zatvorene za posjetitelje kako bi se izbjegle eventualne neželjene posljedice za zaposlenike i posjetitelje, a od ustanova je zatraženo da dostave izvješća i informacije jesu li pretrpjele nova oštećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!