13:09 / 14.07.2018.

Autor: M.Š./HRT

Zbor HRT-a gostovao na 62. Krčkom ljetu

Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija na 62. Krčkom ljetu (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija na 62. Krčkom ljetu (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku, Zbor HRT-a, na čelu s maestrom Fačinijem i udružen s instrumentalistima, predstavio glazbu Vinka Jelića na 62. Krčkom ljetu.
Sinoć je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT), na čelu s maestrom Tomislavom Fačinijem te udružen s glazbenicima instrumentalistima, predstavio glazbu Vinka Jelića na Krčkom ljetu koje svojim 62. izdanjem obilježava 900. godišnjicu prvog pisanog spomena na slavnu obitelj knezova Krčkih Frankopana.

Publika u krčkoj katedrali mogla je čuti programu koji je Zbor HRT-a objavio i na CD-u, Vinko Jelić: Audivi vocem, 2016. godine u izdanju HRT-a, a koji sadrži skladbe iz triju do danas sačuvanih zbirki Vinka Jelića: Parnassia militia  koja je u potpunosti sačuvana te Arion primus  i Arion secundus  koje su djelomično sačuvane. Ovim koncertom Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija još je jednom odao počast stvaralaštvu i značaju skladatelja koji je veći dio života proveo u Zabernu. Vinko Jelić (1596.  – 1636.) rođen je u Rijeci, školovan u Grazu i nestao u bujici Tridesetogodišnjega rata koja je posebice pogodila alzaški kraj gdje je skladao u svoje posljednje dane. Jelić, kao velikan hrvatskog ranog baraka te priznati majstor svog vremena – modernist mediteranske duše, kako ga se znade nazivati – vratio se tako u kraj izu kojeg je potekao. Na programu su bile skladbe Audivi vocem, O quam pulchra es, Dixit Dominus, Beatus vir, Nisi Dominus, Doctor bonus, Magnificat, Bone Jesu, O pretiosum et admirandum i Salve Regina. Kao solisti nastupili su sopranistice Monika Cerovčec i Daniela Perosa, tenori Andro Bojanić i Želimir Panić i bas Mladen Klepo.

U sinoćnjoj izvedbi su sudjelovali instrumentalisti: Vlatka Peljhan i Helga Korbar, violine; Pavle Zajcev, violončelo; Pavao Mašić, orgulje; Tin Cugelj i Matic Kovač, tromboni; Krešimir Fabijanić i Hrvoje Sironić, korneti te Elisa la Marca na arhilutnji. Publika u krčkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, nagradila je izvođače burnim pljeskom i odobravanjem, te izmamila i dodatak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!