Zbor HRT-a otvara 46. Osorske glazbene večeri

20.07.2021.

10:17

Autor: V.M./HRT

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini na otvaranju 45. izdanja

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini na otvaranju 45. izdanja

Foto: Osorske glazbene večeri / promo

46. izdanje festivala odaje počast Borisu Papandopulu, velikanu hrvatske glazbe 20. stoljeća koji je neka od svojih temeljnih djela napisao na narudžbu festivala. Večeri tradicionalno otvara Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija. Otvorenje izravno prenosimo od 21 sat na Trećim programima HTV-a i HR-a. Na HR3 od 20 sati donosimo i uvodnu emisiju, a u 14 sati, također na HR3, repriziramo dokumentarac "Osor - Danielov glazbeni vrt":

Među čak dvanaest Papandopulovih djela praizvedenih u osorskoj katedrali, treba svakako istaknuti Osorski rekvijem iz 1978. i Oktet za puhače iz 1985. godine.


- Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija izvest će Hrvatsku misu u d-molu, skladanu kasnih 1930-ih, s ciljem – riječima samog Papandopula – da doprinese „makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature“. Na osorskoj pjaci nastupit će Solisti i orkestar ansambla LADO s programom "Sako leto ima nekaj novoga", a kojeg će u čast prvog osorskog nastupa obogatiti napjevom iz creskog mjesta Orlec, ističu organizatori.

Voces8 na 44. izdanju festivala

Voces8 na 44. izdanju festivala

Foto: Osorske glazbene večeri / promo

Treći put se u Osor vraćaju Voces8, planetarno popularni vokalni ansambl iz Velike Britanije, a hornist Radovana Vlatkovića održat će dva koncerta koje će otvoriti zajedno s mezzosopranisticom Renatom Pokupić, a zaključiti izvedba djela komorne glazbe Erna von Donyhanija i Krzysztofa Pendereckog. Vlatkoviću će se u izvedbama pridružiti Stefan Milenkovich, Aleksandar Milošev, Enrico Bronzi, Marija Pavlović i Danijel Detoni.


Rezidencijalnim ansamblima osorskog festivala, Zagrebačkom kvartetu, Zagrebačkim solistima i Cantus Ansamblu pridružit će se vrsni puhači – španjolski oboist Ramón Ortega Quero, flautistica Lucija Stilinović i mladi francuski saksofonist Etienne Boussard.


- Ključno mjesto programa pripast će djelima hrvatskih autora, posebice na koncertima Papandopulo kvarteta, čembalista Franje Bilića i klavirskog dua Ivančić/Cikojević. Bariton Leon Košavić i sopanistica Martina Zadro, uz klavirsku pratnju Lane Bradić, pripremaju večer opernih djela, a poseban će interes zasigurno izazvati i nastup ruskog pijanista Andreja Gugnina, ističu organizatori festivala.


Velika završnica pipast će Ansamblu Dialogos predvođenom Katarinom Livljanić, i njihovu programu „Barlaam i Jozafat. Buda – kršćanski svetac?“. Iza intrigantnog naziva krije se fantastični svijet srednjovjekovne legende, opjevane različitim glazbenim jezicima stare Europe, prema filigranskoj rekonstrukciji proslavljenog ansambla.

46. Osorske glazbene večeri

46. Osorske glazbene večeri

Foto: Osorske glazbene večeri / promo

Osnovane sredinom 1970-ih, Osorske glazbene večeri i u petom desetljeću kontinuiranog postojanja nastavljaju njegovati osnovnu premisu - poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Festival ima status nacionalnog od 2011., a renesansna osorska katedrala, središnja festivalska pozornica, dosad ugostila gotovo 800 koncerata na kojima je praizvedeno više od tri stotine festivalskih narudžbi svih generacija skladatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!