16:06 / 24.03.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Zbrajaju se štete u zagrebačkim muzejima - nužna hitna reakcija

Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt

Foto: - / -

Mnogi zagrebački muzeji i umjetnine koje čuvaju teško su oštećeni u nedjeljnom potresu. Dok se čeka se procjena štete, i početak sanacije, ekipa Vijesti iz kulture obišla je neke od stradalih muzeja.
Mnogi zagrebački muzeji i umjetnine koje čuvaju teško su oštećeni u nedjeljnom potresu. Dok se čeka se procjena štete, i početak sanacije, ekipa Vijesti iz kulture obišla je neke od stradalih muzeja.

Među najteže pogođenima u razornom potresu je Muzej za umjetnost i obrt. Djelomično se urušilo krovište, a najveća je šteta na drugom i trećem katu, gdje su oštećeni i predmeti u dijelu stalnog postava. Velika je šteta i u restauratorskim radionicama specijaliziranima za metal, keramiku, staklo, tekstil, slikarstvo te polikromnu skulpturu.

Ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović upozorava da je hitna reakcija nužna: U slučaju da to ne napravimo, da se ovo prolongira, postoji realna opasnost da sve skupa padne još jedan kat, a onda nastaje praktički kataklizma i dolazi do apsolutno nepopravljivih šteta, poručio je Gašparović.

- Zbilja bi bilo tužno da 140. obljetnicu Muzeja za umjetnost i obrt koju smo obilježili nekidan, završimo s gubitkom jednog takvog ogromnog dijela naše kulturne baštine, zaključio je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

U palači Vranicany Dobrinović na zagrebačkom Zrinjevcu, u kojoj je smješten Arheološki muzej, osim same zgrade, oštećen je i stalni postav. Moderna galerija i Meštrovićev paviljon, kako se za sada čini, prošli su bez većih oštećenja, a u Etnografskom muzeju, pak, najviše je oštećena keramika i predmeti od stakla i gline.

Umjetnine s aktualne izložbe u Umjetničkom paviljonu 'Zagreb grad umjetnica' ostale su netaknute, no zgrada iz 1898. znatno je oštećena, a ulaz u galeriju iz sigurnosnih je razloga zabranjen.

- S obzirom na starost zgrade od 120 godina mogu reći da smo dosta solidno prošli. Prekučer sam odmah bila nakon drugog udara zajedno s našim muzejskim tehničarom i domarom u paviljonu, ušli smo unutra na vlastitu odgovornost. Oštećenja u interijeru ima, ali da nisu tako velika. S druge strane, eksterijer, odnosno sama zgrada izvana ima jako velikih oštećenja, ocijenila je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
Razorni potres u Zagrebu uništio i vrijednu kulturnu baštinu Galerija Klovićevi dvori, u odnosu na druge galerije, prošla je bez većih oštećenja. No Hrvatski prirodnoslovni muzej, koji se nalazi u gornjogradskoj palači Amadeo, nije bio te sreće. Velika je šteta na 1. i 2. katu zgrade, kao i na stalnom postavu po kojem je taj muzej poznat generacijama.

U Muzeju grada Zagreba situacija je komplicirana, budući da, uz centralnu zgradu, raspolaže s još desetak gornjogradskih i donjogradskih lokaliteta - šteta varira.

- Stalni postav ima neka manja oštećenja koja su nastala. Uglavnom su slike i drugi eksponati popadali sa zidova, ali toga nije toliko puno i u tom smislu mogu reći da smo zadovoljni da nije tu bilo velikih oštećenja. Međutim, imamo velikih oštećenja na susjednom broju 22, gdje se zapravo, Popov toranj jednim dijelom odvojio, rekao je ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!