Ruža Marić cijeli je život utkala u vukovarski muzej

11.04.2023.

20:05

Autor: Željka Živković/Dnevnik/HRT

Ruža Marić

Ruža Marić

Foto: HTV / HRT

U godini kada Gradski muzej Vukovara obilježava 75. obljetnicu osnutka, dugogodišnja ravnateljica otišla je u mirovinu. Ruža Marić vodila je Muzej u najtežim trenucima, radila na povratu muzejske građe otuđene tijekom Domovinskoga rata te na projektu obnove Muzeja. 

Žena koja je cijeli život utkala u vukovarski muzej i prva dama vukovarske kulturne scene ljude je uvijek stavljala na prvo mjesto.


- Nakon svih ovih godina provedenih u muzeju mogu reći da svi moji prethodnici, moji djelatnici i svi ljudi koji su se na bilo koji način uključivali u kulturnu sliku Vukovara predstavljaju moju veliku obitelj, kaže Marić.  


Nekima je bila velik uzor, a nekima i druga majka!


- Taman nam je i toliko godina razlike i tako se ona i ponašala, učila me i onom poslovnom, ali i onom privatnom na jedan najljepši način koji je mogla, kaže muzejska pedagoginja Ivana Nadovski.  


- Oduvijek je bila pojam. I prije nego što sam se tu zaposlila, uvijek je vidiš na televiziji, čuješ je na radiju, tako da je uvijek bila institucija. Ruža Marić je jednostavno jednako Gradski muzej Vukovar, kaže Ana Filipović, nova ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.  


Studij arheologije upisala je ponajviše zbog filmova, a terenski rad njezinu je ljubav prema starinama produbio.


- Vezivanje za muzej postalo je nešto bez čega više nisam mogla ni zamisliti svoj dalji život, kaže Marić.  


U ratnim i poslijeratnim godinama borila se protiv svih nedaća okupljajući oko muzeja tisuće stručnjaka, posjetitelja i Vukovaraca kojima je dvorac bio poput vlastita doma.


- Cijeli naš rad i život bio je posvećen zapravo ljudima, organiziran s ljudima, ali sve aktivnosti koje smo razvijali bile su posvećene djeci koja se nalaze u temelju i našeg djelovanja i našeg dvorca, kaže Marić. 

 

Susreti s ljudima diljem Hrvatske iz godine u godinu davali su joj najviše snage.


- To je jedno veliko osjećanje ispunjenja svega onoga što sam radila i mislim da je to između ostaloga i jedno moje veliko bogatstvo koje naprosto ne bih mijenjala za ništa na svijetu, kaže.  


U vukovarskom muzeju provela je 44 godine, od toga tri je desetljeća bila na njegovu čelu. Kulturnom životu Vukovara dala je nevjerojatan polet, a tim putem nastavit će i u mirovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!