"Žene u glazbenoj industriji" od 4. listopada na HR2

11:47 / 27.09.2021.

Autor: HRT Komunikacije

Tereza Kesovija i Zlatko Turkalj Turki

Tereza Kesovija i Zlatko Turkalj Turki

Foto: HR / HRT

Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka, 4. listopada, u 14 sati na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) počinje s emitiranjem serije glazbeno-dokumentarnih emisija "Žene u glazbenoj industriji".

Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj Turki, koji će u deset nastavaka predstaviti 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji.

- Argumentirano u cijelom serijalu izdvajam važnost, stav, uspjeh i moć žena u riječima, stihovima i interpretacijama pjesama koje su pisale ili snimile, sažima Turki.

Gabi Novak i Zlatko Turkalj Turki

Gabi Novak i Zlatko Turkalj Turki

Foto: HR / HRT

Posebnost projekta jest i u tome što radijski dokumentarni serijal "Žene u glazbenoj industriji" prati izlazak knjige i dvostrukoga vinila koji je sadržajno (pjesmama) svojevrsni soundtrack te vrijedne glazbene zbirke.

- Jednostavno sam biološki osjetila kako me ljudi varaju i ta kvaliteta za koju sam mislila i pretpostavljala da je imaju i da su mi vjerni, na kraju je pokazala da nije tako i da to nije to. Znači, kod mene su oni bez nekog sukoba samo otpadali i sami su vidjeli da više nisu u igri mojih emocija i mojega života. Arsen mi je uvijek govorio: Gabi, pazi kad ja odem, izjavila je Gabi Novak.

Josipa Lisac i Zlatko Turkalj Turki

Josipa Lisac i Zlatko Turkalj Turki

Foto: HR / HRT

- Sjećam se dobro tog perioda kada sam bila dosta nerazumljiva i dosta komplicirana kao osoba. Moja diskografska kuća tada je željela staviti na album sve moje do tada objavljene singlice i snimke s extended play izdanja. Željeli su sve pjesme koje sam snimila staviti na jedno mjesto. Premda sam imala devetnaest godina, rekla sam da to neću – kaže Josipa Lisac.

Tereza Kesovija i Zlatko Turkalj Turki

Tereza Kesovija i Zlatko Turkalj Turki

Foto: HR / HRT

- Moj život je bio vrlo težak, ali moja tvrda konavoska tikva rekla je: nećeš se vratiti u zemlju i kad te netko pita što si napravila, ti ćeš pokunjeno reći ništa. Ti si tu došla da bi nešto postigla i to ćeš postići pod bilo koju cijenu umora, rezimirala je Tereza Kesovija.

Alka Vuica i Zlatko Turkalj Turki

Alka Vuica i Zlatko Turkalj Turki

Foto: HR / HRT

- Muškarci su uvijek vladali i u raznim drugim poslovima, pa tako i na glazbenoj sceni. Ženama je bilo puno teže probiti se i uglavnom su uvijek bile u ulozi pjevačice. Nije ih se baš doživljavalo kao kantautorice ili skladateljice, izjavila je pak tim povodom Alka Vuica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!