16:18 / 13.08.2020.

Autor: Sanda Dičak/HRT

Ženska klapa Folklornog ansambla Linđo proslavila 20. rođendan

-

-

Foto: - / -

No mnogo više od pjesme veže generacije raspjevanih Dubrovčanki.
Dvadeset pjesama za dvadeset godina - tako je sinoć u Kneževu dvoru svoj 20. rođendan proslavila ženska klapa Folklornog ansambla Linđo. No mnogo više od pjesme veže generacije raspjevanih Dubrovčanki. 

Na inicijativu plesačica ansambla u veljači 2000. osnovana je ženska klapa u okviru Folklornog ansambla Linđo - dotadašnje plesačice postale su pjevačice. Bila je to prva ženska klapa osnovana u Dubrovniku. 

- Tada prije 20 godina nismo imali niti jednu žensku klapu u gradu i sigurno je bio jedan izazov osnovati i pjevati u prvoj ženskoj klapi u gradu Dubrovniku, a bilo je svega u ovih 20 godina jako lijepih nastupa, jako lijepih druženja, smiješnih situacija, smijanja, plakanja - tako da isto ko jedan život cijeli eto, kaže članica Ženske klape FA Linđo Fani Favro Bukvić.

- Najviše se sjećam naših trudnoća i beba i kolica i tako toga svega. Mi smo sve zajedničke mame našoj djeci, rekla je članica Ženske klape FA Linđo Ivela Matičević.

- 20 godina je velika obljetnica, nije mala stvar, a skoro ko da je bilo jučer kad smo počeli. Kad su bile još sve 15, 16, 17 godina. Sad su majke, žene, udate domaćice, ali nam je drago da smo nakon 20 godina ostali skoro u istom sastavu, ističe voditelj Ženske klape FA Linđo Vedran Ivanković.

Od samog početka vodio ih je neskriveni entuzijazam te velika želja za očuvanjem i unapređenjem kulturne baštine kroz pjevanje narodnih napjeva, a upravo ih je taj timbar označio i odmah svrstao u vrh.

- Međutim ima i drugi par rukava, a to su obrade popularnih pjesama po kojem su cure, klapa, također poznate i na večerima u Omišu obrade popularnih pjesama također su osvojile prvo mjesto tako da su doma i amo u tradicionalnim, ali i u obradama popularnih pjesama, kaže voditelj Ivanković.

Zahvaljujući folklornom ansamblu Linđo nastupale su diljem Europe, a sudjelovale su i na brojnim klapskim natjecanjima. Iza sebe imaju 30 nagrada s raznih festivala. Čak devetnaest ih je s najprestižnijeg Festivala klapa u Omišu, a tu je i zlato koje su osvojile na Međunarodnom festivalu zborskoga pjevanja u Veroni.

- Ja sam u klapi počela pjevati sa svojih 15 godina i dan, danas nam je jednako lijepo ako ne i ljepše osjećam. Puno toga smo prošli zajedno i ljubav nije prošla ni prema klapskoj pjesmi ni prema druženju i tako da mislim da će u sljedećih 20 biti još samo bolje, kaže Ana Bačić Vukota.

Iako su sudjelovale na raznim festivalima, susretima klapa, natjecanjima, najviše vole nastupati pred domaćom publikom pa su pomno pripremale ovaj obljetnički koncert u Kneževu dvoru, najdražoj im pozornici.

- Večeras ćemo pjevati 20 pjesama, dio obrada, dio tradicionalnih pjesama. Nekako smo pokušali sva razdoblja obilježiti u 20 godina. Iz svake godine neku posebnu pjesmu, rekla je Ivela Matičević.

U budućnost idu s jednakim entuzijazmom i željom da klapsku pjesmu pronose Hrvatskom i svijetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!