ZFF: Film "Konačna sloboda" pobjednik dugometražne konkurencije

20.11.2021.

20:01

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

ZFF

ZFF

Foto: Dnevnik / HRT

Dodijeljene su nagrade 19. Zagreb Film Festivala, a za 15-ak minuta u dvorani Kina Studentskog centra u Zagrebu počinje velika završnica službenog dijela. Proglašenje pobjednika prethodit će prikazivanju prave filmske poslastice - komedije 'Deset u pola' Danisa Tanovića. A evo i ovogodišnjih laureata.

U kategoriji najboljeg dugometražnog filma "Zlatna kolica" otišla su austrijsko-njemačkom filmu "Konačna sloboda" Sebastiana Meisea o ljubavi u najtežim trenucima. Posebno priznanje dobila je "Zbornica" Sonje Tarokić. To joj je drugo priznanje nakon Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a priča o borbi jedne žene unutar obrazovnog sustava oduševila je žiri.

- Pobjednika smo izabrali zato što posjeduje snažne emocije koje nadilaze samo iskustvo gledanja filma i ostaju i nakon toga s vama, kazao je Ivan Ikić, redatelj, član žirija dugometražnog filma.

- Hvala ZFF-u, premijera filma Zbornica je prošla genijalno, reakcije publike su bile divne, pozivam gledatelje da od idućeg tjedna dođu pogledati film u kina, poručila je Sonja Tarokić, redateljica "Zbornice".

U kategoriji kratkog metra u međunarodnoj konkurenciji pobijedio je "Sjeverni pol" Marije Apčevske, dok je među hrvatskima "Zlatna kolica" zaslužila "Jesen našeg ljeta", film mladog studenta Karla Voriha nastao na Akademiji dramske umjetnosti.

- Sad su reakcije bile jako dobre što mi iskreno puno znači jer u filmu glumim, režirao sam i montirao i nemam nikakve objektivnosti. Značilo mi je kad su ljudi bili kao „Super je film” i pljesak je bio super nakon projekcije, rekao je Karlo Vorih, student 3. godine filmske i TV režije na ADU u Zagrebu.

Čak sedam festivalskih lokacija ove godine nije jedini razlog za ponos organizatora.

- Ove godine smo, kao što su to već kritičari rekli, možda imali najbolji program dosad u 19 godina. Prikazali smo filmove, pobjednike važnih festivala, a s obzirom da smo festival posvećen prvim i drugim djelima autora, to je veliko iznenađenje, rekao je Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

Filmovi iz programa dostupni su na platformi kinoeuropa.hr, a nedjelja je posljednja prilika da ih pogledate uživo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!