13:34 / 12.11.2020.

Autor: T.V./Hina

ZFF: U glavnom programu "Slalom" francuske redateljice Charlne Favier

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni program Zagreb Film Festivala u četvrtak se nastavlja filmom "Slalom" Charlne Favier, francuske redateljice koja njime tematizira pitanje seksualnog zlostavljanja u sportu.
Glavni program Zagreb Film Festivala u četvrtak se nastavlja filmom "Slalom" Charlne Favier, francuske redateljice koja njime tematizira pitanje seksualnog zlostavljanja u sportu.

Radnja prati petnaestogodišnju, ambicioznu i nadarenu skijašicu koja pohađa elitni program za buduće profesionalne sportaše, dajući sve od sebe kako bi ispunila očekivanja strogog trenera.

Nakon fizičkog i emotivnog pritiska vojničkog režima nastave i treninga napokon počne pobjeđivati, no trenerov odnos prema njoj se promijeni i prelazi u nelagodnu i neprimjerenu fizičku prisnost.

- Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole, ističe se u najavi filma, uvrštenog u ovogodišnju službenu selekciju Cannesa.

U program Ponovno s nama vraćaju se Ritesh Batra sa svojim četvrtim filmom "Fotografija" te Carlos Marques-Marcet s "Danima koji dolaze".

Program Velikih 5 donosi "Undine", novo ostvarenje njemačkog redatelja Christiana Petzolda, suvremenu reinterpretaciju "Male sirene", prenesenu kroz priču o urbanoj mladoj povjesničarki koja odbacuje ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje.

U programu Kockice prikazuju se "Stanar" Borne Zidarića i "U šumi", film debitantice Sare Grgurić, a u međunarodnoj konkurenciji kratkog metra filmovi "Srna" mađarskog redatelja Istvána Hevesija, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, te "Autocesta 65" grčke redateljice Evi Kalogiropoulou, uvršten u ovogodišnju konkurenciju Cannesa.

Festival KinoKino donosi film "Dvorac" litavske redateljice Line Lužyt, dramu o odrastanju tinejdžerice Monike, koja želi ostvariti glazbene snove bez obzira na sve prepreke.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom prikazuje se izbor kratkih filmova Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), dok s Human Rights Film Festivala stiže jedan od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena, "Medena zemlja", koji je uz Veliku nagradu žirija na festivalu Sundance osvojio nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!