18:53 / 06.11.2019.

Autor: Gordan Nuhanović/V.M./HRT

Žilavi 'Fantom slobode'

-

-

Foto: - / -

U teškim vremenima za književne časopise žilavi ‘Fantom slobode’ opstaje već 16 godina. Jesensko izdanje posvećeno je uglavnom mladoj generaciji pisaca.
U teškim vremenima za književne časopise žilavi ‘Fantom slobode’ opstaje već 16 godina. Jesensko izdanje posvećeno je uglavnom mladoj generaciji pisaca.

U jesenskom izdanju 'Fantoma slobode' našlo se i poneko iznenađenje od kojih je najveće svakako nova pripovjedna proza Dalibora Šimprage: Od nagrađene 'Anastasije' nismo ga često viđali na papiru. Tri nove priče, koje je ovaj neobično darovit i promućuran pisac ustupio upravo Fantomu, prema autorovim su prethodnim književnim djelima onakve kakva je Anastasia bila prema 'Kavicama' Andreja Puplina - blasfemično drukčije i jezikom i kompozicijom pa pretpostavljamo da ponovno slijedi čitateljska zgranutost, poput one koja je nastala po objavi Anastasije, poručuju iz uredništva časupisa.

Kao drugo iznenađenje uredništvo ističe lirsku prozu poznate književne kritičarke i urednice Jadranke Pintarić, koja se također pripovijedanjem nije dugo oglasila: Nakon kratkih proza 'Kamate na ljubavne uzdahe; Ogledi o tankoćutnosti' iz 2008. ova urednica bezbroj tuđih knjiga nije objavila nijednu svoju pa se nadamo da ova maštovita i duhovita proza koju ćete ovdje čitati najavljuje skorašnje objavljivanje vlastite knjige, napominje uredništvo Fantoma.

Časopis predstavlja i radove Milana Dobričića, Sare Radojković, Lejle Kalamujić, Igora Beleša, Mire Petrović, Marije Dejanović, Katarine Krolo i drugih.

O časopisu 'Fantom slobode' u emisiji Knjiga ili život razgovarali smo s urednicom Ivanom Rogar, spisateljicom Lucijom Butković i piscem Darkom Šeparovićem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!