14:16 / 30.05.2018.

Autor: V.M./J.H./HRT

Život kraljice Sissi u baletnom koraku

-

-

Foto: - / -

Čuvši da je Sissi bila i kraljica Hrvata, premda nema podataka da je na hrvatskom teritoriju ikada boravila, koreograf Patrice Bart je oduševljeno pretočio njezin život u baletnu predstavu izvedenu na daskama zagrebačkoga HNK-a.
Ako pratite glazbeno-scenska zbivanja u metropoli, primijetili ste da u posljednje vrijeme u Zagrebu dobro prolaze povijesni baleti na poznate realne ili pseudorealne književne teme, poput Ane Karenjine ili Gospode Glembajevih.

Da ne ostane sve na jednom te istom koreografu - redatelju Leu Mujiću, vodstvo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odlučilo je pozvati vodećeg svjetskog baletnog umjetnika i koreografa Patrica Barta da napravi nešto barem nominalno hrvatsko.

Pogledajte uvodni dio reportaže o baletnoj Sissi emitiran u emisiji Svijet klasike:


Čuvši, dakle, da je Sissi bila i kraljica Hrvata (premda nema podataka da je na hrvatskom teritoriju ikada boravila), Parižanin Bart je oduševljeno pretočio njezin život u baletni medij praizvedbom 27. ožujka u zagrebačkom HNK-u.

Emisiju Svijet klasike, u kojoj donosimo ulomke s praizvedbe, te komentare glavnih interpreta i članova autorskog tima, pogledajte na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!