12:44 / 10.09.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./Hina/HRT

ZKM: kineske borilačke vještine i ples

-

-

Foto: - / -

U sklopu 'Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma', u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje predstava 'Ratnički ples', koju je u Vijestima iz kulture najavila ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.
U sklopu 'Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma', u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje predstava 'Ratnički ples' koju je u Vijestima iz kulture najavila ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

'Ratnički ples' kineska, ali i svjetska hit-predstava, danas, 10. rujna, i sutra, 11. rujna, gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih. Redatelj predstave i plesač je Zhao Liang, jedan od pionira suvremenog plesa u Kini, koji ovom predstavom spaja kineske borilačke vještine i ples.

- Kineska riječ za 'ples' i 'borilačku vještinu' jednako se izgovara. Iako se ta dva umijeća razlikuju u načinu izražavanja, u duhu se spajaju: oba slijede niz pravila da sjedine naše tjelesno i duhovno biće, stoji u najavi.

Kao što su se borilačke vještine rodile iz želje da okončamo rat, ples se rodio iz ljubavi prema glazbi. Svladavanjem napada i obrane, majstori borilačkih vještina traže vezu između sebe i izvanjskog svijeta. Postizanjem ravnoteže između pokreta i nepomičnosti, plesači tijelima istražuju duhovna pitanja i dvojbe, dodaje se.

Kao što se iz naziva 'Ratnički ples' da zaključiti, plesom se stvara cjelovito djelo. Kineske borilačke vještine pokazuju se svijetu putem suvremenog plesa da bi predstavljale, razvijale, inovirale i promovirale jedinstveni istočnjački identitet.

Plesač i redatelj Zhao Liang jedan je od pionira suvremenog plesa u Kini. 'Pastir s Istoka', kako ga nazivaju izvan Kine, Liang je prvi kineski plesač nagrađen Rimskom nagradom za suvremeni ples.

U svojim produkcijama istražuje odnose neba, zemlje i ljudskog roda, te motive iz tradicionalne kulture uobličuje u umjetnički koncept oživljavajući ih na poornici. Njegov jedinstveni stil i kreativni jezik, u kojemu ruši ograde među različitim stilovima, kombinira ples, vizualne umjetnosti i kazalište.

Vješto spajajući zapadnjački suvremeni ples, istočnjačku filozofiju i estetiku te psihologiju, njegovi radovi nadilaze ono što se uobičajeno smatra suvremenim plesom.

Skupinu Zhao Liang ART osnovali su 2012. strastveni ljudi spremni uputiti se kamo ih ples odvede. Glavna svrha skupine stvaranje je i izvođenje predstava suvremenog plesa i dosad je kreirala sedam snažnih plesnih djela. Usavršavajući svoju umjetnost, skupina je postigla i komercijalni uspjeh, što je čini rijetkom pojavom u svijetu kineskog plesa.

Kako je došlo do tog gostovanja, ali i što donosi prva ovosezonska premijera ZKM-a 'Dobro je dok umiremo po redu', najavljena za 21. rujna, te koji su još naslovi kojima će ZKM privući publiku otkrila nam je ravnateljica kazališta Snježana Abramović Milković gostujući u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!