ZKM u iščekivanju novog ravnatelja - glumci protiv dosadašnje ravnateljice

24.01.2018.

11:23

Autor: Tamara Džebić Šaljan

Danijel Ljuboja

Danijel Ljuboja

Foto: - / -

Za dosadašnju ravnateljicu Snježanu Abramović Milković, čiji mandat istječe za godinu dana, jedina je glasovala Predsjednica Kazališnog vijeća ZKM-a Kostadinka Velkovska.
Glumac Danijel Ljuboja novi je kandidat za ravnatelja Zagrebačkoga kazališta mladih.

Ta je informacija kao grom iz vedra neba odjeknula nakon sjednice Kazališnog vijeća u kojem sjede ZKM-ovi glumci Jasmin Telalović i Petar Levantić - koji su glasovali za Ljuboju, kao i novi članovi Vijeća odvjetnik Boris Babić i redatelj Goran Sergej Pristaš. Predsjednica Vijeća Kostadinka Velkovska jedina je glasovala za dosadašnju ravnateljicu Snježanu Abramović Milković čiji mandat istječe za godinu dana.

Suočavanje s globalnim političkim i društvenim pitanjima i demonima naše sadašnjosti - granice, migracije, društvena odgovornost, egzistencijalna ugroženost, političke strategije manipuliranja – teme su to koje bi se u mandatu Danijela Ljuboje otvarale i izvedbeno postavljale na sceni ZKM-a. Dakle kazalište kao aktivni sudionik, a ne kao pasivni promatrač ili komentator problema. Drugi naglasak je svakako na ansamblu koji je poznat kao skupu izrazito jakih osobnosti. I treće je tim koji bi bio savjetnički i sačinjen od suradnika koju su već definirali estetiku ZKM- a, ističe glumac Danijel Ljuboja obrazlažući svoj program. 

S druge, pak, strane ZKM je u tri godine mandata aktualne ravnateljice Snježane Abramović Milković bio na 80 gostovanja, primio 32 nagrade, od čega dvije Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, a u publici je sjedilo više od 100 tisuća gledatelja. Kazališno vijeće ZKM-a zasjedalo je u gotovo potpuno novom sastavu. Članovi nisu imali priliku studioznije pratiti rad kazališta u protekle 3 godine, pa su ipak tako ozbiljnu odluku donijeli u roku od 24 sata od otvaranja pristiglih prijava, odnosno na 2. sjednici Kazališnog vijeća u novom sastavu. Ja mislim da rezultati rada govore sami za sebe, napominje sadašnja ravnateljica Snježana Abramović Milković.

Predsjednica vijeća Kostadinka Velkovska, koja je podržala trenutačnu ravnateljicu ne želi komentirati novonastalu situaciju, za razliku od novog člana Vijeća, odvjetnika Borisa Babića, koji je digao ruku za Danijela Ljuboju: Mislim da je ZKM jedino kazalište u Zagrebu, koje već 10 godina nema dramaturga. Također, u proteklom razdoblju je došlo do pada međunarodne suradnje, a što se tiče novca iz europskih fondova, sredstva koja su „povučena“ nisu adekvatna,  objašnjava Babić.

Većina članova ansambla koji su se oglasili pisanim putem također smatra da bi Danijel Ljuboja bio bolji ravnatelj, a što će na sve reći politika, odnosno Skupština grada Zagreba koja donosi konačnu odluku, kako sada stvari stoje, doznat ćemo krajem veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!