13:47 / 30.10.2020.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Zlatko Kopljar: Ja sam zastupnik čovjeka u suvremenom društvu

Zlatko Kopljar

Zlatko Kopljar

Foto: - / -

Jedan od najvažnijih hrvatskih multimedijskih umjetnika - Zlatko Kopljar, nakon velike zagrebačke retrospektive uži izbor radova sada izlaže u Gradskom muzeju Varaždin.
Jedan od najvažnijih hrvatskih multimedijskih umjetnika - Zlatko Kopljar nedavno je održao retrospektivu pod nazivom ‘Konstrukcije’ u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti. Suorganizator, Gradski muzej Varaždin sada je ugostio uži izbor Kopljarovih radova manjih formata.

‘Tenebroso - kritička retrospektiva’
naslov je varaždinskog izdanja izložbe Zlatka Kopljara. U Galeriji umjetnina barokne palače Sermage osvanula je multimedijska priča nastala prema konceptu povijesničara umjetnosti Branka Fanceschija.

- Upravo ta baroknost i zadanost tog prostora s lusterima, kaminima, profilacijama na zidovima je njemu bilo izvorište da predstavi jedan dio njegovog opusa koji je mislio da se uklapa u tu dramatičnost baroka, kontraste, ili tenebroso, ciaroscuro. To je ona dramatičnost koja je karakteristična za barok, a koja se itekako može vidjeti i u Zlatkovim radovima, ističe ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek.

Autorove fotografije, objekti, rezultati performansa i videoradovi donose presjek trideset stvaralačkih godina u suodnosu s polutamom prostora. Igra svjetla i sjene naglašava Kopljarevu dramaturgiju.

- Ono što se provlači kao konstanta u mojim radovima, koji su mahom iz prvog lica, je govor o poziciji čovjeka u suvremenom društvu. Mogao bih slobodno reći da se kroz moje radove smatram zastupnikom čovjeka u suvremenom društvu, napominje multimedijski umjetnik Zlatko Kopljar.

Otkako je diplomirao slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, izlagao je u muzejima i galerijama diljem svijeta. Godine 2004. predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paulu.

Izložbu ‘Tenebroso’ možete razgledati u varaždinskoj palači Sermage do 15. studenog, a tamo je već bila ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!