Zlatni lav za životno djelo Catherine Deneuve

03.06.2022.

09:00

Autor: Hina/A.P.C.

Catherine Deneuve - Zlatni lav za životno djelo

Catherine Deneuve - Zlatni lav za životno djelo

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Legenda francuskog filma, glumica Catherine Deneuve primit će prestižnu nagradu na 79. Venecijanskom filmskom festivalu - Zlatnog lava za životno djelo.  

Francuskoj će zvijezdi Zlatni lav za životno djelo biti uručen na najstarijem filmskom festivalu na svijetu, venecijanskoj Mostri, koji će se održati od 31. kolovoza do 10. rujna.


- Radosno je dobiti ovu prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu, koju poznajem i volim već dugo, budući da je "Belle de jour" Luisa Bunuela osvojio Zlatnog lava, priopćila je 78-godišnja glumica.


Direktor festivala Alberto Barbera stoji iza odluke da se glumici uruči nagrada. Catherine Deneuve opisao je kao "vječnu divu, pravu ikonu filmskog platna, među najvećim izvođačima u povijesti kinematografije".


Deneuve je dobitnica brojnih nagrada, uključujući dva cijenjena francuska Cezara za najbolju glumicu - 1981. za "Le Dernier Metro", a 1993. za "Indochine" koji je osvojio i Oscara za najbolji strani film.


Dobitnica je počasne Zlatne palme u Cannesu 2005., kao i Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2002. za najbolji umjetnički doprinos u filmu "Huit Femmes" Francoisa Ozona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!