14:33 / 10.03.2021.

Autor: Hina

Zlatni Oktavijan za životno djelo Veljku Bulajiću

Veljko Bulajić na snimanju filma

Veljko Bulajić na snimanju filma

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Dodjela nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara održat će se u subotu, 13. ožujka, u okviru HTV-ove emisije Posebni dodaci. Jedan je dobitnik već poznat.  Redatelj Veljko Bulajić laureat je počasnog Zlatnog Oktavijana za životni doprinos filmskoj umjetnosti.


Kako se ističe u obrazloženju, premda i u ovom krajevima i u svijetu Bulajevićev ugled traje zbog njegovih ratnih spektakala, retrospektivno sve je zanimljiviji kao jedan od naših 'filmskih Talijana i Mediteranaca'.


- Bulajićevi  autorski uvijek angažirani filmovi i slikom i riječju ostaju ponajbolja, na ekranu uvijek iznova živa i prisutna svjedočenja o sad već davnim vremenima nade u bolji svijet i bolju zemlju, svjedočenja naše vlastite povijesti, stoji uz ostalo u obrazloženju priznanja. 


- Rođen 1928. u Vilusima u Crnoj Gori, taj hrvatski redatelj crnogorskoga podrijetla, najstariji je živi svjedok povijesti hrvatske kinematografije, "stariji od vlastite kinematografije skoro dvadeset godina". U kinematografiju je ušao kao mladić, neposredno poslije Drugoga svjetskog rata, u njezinim pionirskim danima.


Taj agilni 93-godišnjak, čiji je "Bijeg do mora", njegov četrnaesti igrani film, i dalje u postprodukciji, nadživio je skoro dvostruko jugoslavensku državu u čijem je stvaranju kao mladi partizan aktivno sudjelovao, a potom se, upivši poslijeratnu, isprva u manjoj mjeri socrealističku, a potom u velikoj mjeri neorealističku poetičku matricu, postao njezinim vodećim filmskim svjedokom, napominje se.

Veljko Bulajić zabljesnuo je u hrvatskoj kinematografiji  1959.  prvim svojim dugometražnim igranim filmom, danas antologijskim Vlakom bez voznog reda. 

Njegovi su partizanski spektakli "Kozara" (1962), za Oscara nominirana "Bitka na Neretvi" (1969), koji su mu donijeli svjetski ugled u žanru ratnog spektakla, i "Veliki transport" (1983).  


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!