12:16 / 24.03.2020.

Autor: Vijesti iz kultura/Hina/V.M./HRT

Znatna oštećenja na HGZ-u, Lisinskom, Matici hrvatskoj, HAVC-u

Foto: Hrvatski glazbeni zavod/Facebook

Foto: Hrvatski glazbeni zavod/Facebook

Foto: - / -

Zgrada HGZ-a u pretrpjela je velika oštećenja no nije statički ugrožena, Lisinski čeka procjenu, a Palača Matice hrvatske i zgrada HAVC-a do daljnjeg pregleda su neupotrebljive. Na Muzičkoj akademiji manje štete.
Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici, zaštićeni spomenik kulture, u potresu koji je u nedjelju teško pogodio centar Zagreba pretrpjela je velika oštećenja no nije statički ugrožena, Lisinski čeka procjenu, a Palača Matice hrvatske i zgrada HAVC-a do daljnjeg pregleda su neupotrebljive, dok je zgrada Muzičke akademije prošla s tek manjim unutarnjim štetama.

Hrvatskim glazbenim zavodom
bavili smo se nebrojeno puta u posljednjih godinu dana. Naime, nakon što je prebrodio financijsku, a zatim i organizacijsku krizu, te se činilo da sve ide u dobrom smjeru, u nedjelju nova nevolja.

Nakon netom dovršene obnove, u potresu je pretrpio znatnu štetu. Ipak, preliminarni pregledi pokazali su da barem statika dviju zgrada u Gundulićevoj nije narušena.

Uvid u stanje zgrade HGZ-a u ponedjeljak su napravili arhitekt Roman Šilje, koji već neko vrijeme radi na projektima obnove Hrvatskog glazbenog zavoda, i stručnjak za konstrukcije i statiku dipl. ing. građ. Andrej Marković.

- Konstatirali su da zgrada za sada nije statički ugrožena ali da je hitna sanacija svakako potrebna kako ne bi došlo do goreg scenarija, priopćeno je iz HGZ-a.

Stanje je doista dramatično, oštećenje su značajna, materijalna šteta je golema popucali su zidovi na svim katovima i brojni nadvoji, osobito u velikoj dvorani, a žbuke i stakla ima po cijelom prostoru. Kako je krovište znatno oštećeno, prijeti opasnost od dodatnih oštećenja zgrade u slučaju dugotrajnijih oborina pa je sanacija krova više nego hitna, dodaje se u priopćenju.

- Mi smo upravo dva dana prije ovog potresa završili građevinske radove unutar HGZ-a. Prvo smo morali zatvoriti zbog pandemije koronavirusa i onda ovaj razorni potres koji je zapravo sve to uništio i vratio nas praktički na nulu, kaže ravnateljica HGZ-a Romana Matanovac Vučković. Ravnateljica dodaje da statika nije ugrožena, ali je građevinska šteta ogromna: Krov je probijen na nekoliko mjesta i imamo popucale zidove i jako puno štete, zaključuje Matanovac Vučković.Statičari Palači Matice hrvatske dali žutu oznaku

Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić izjavio kako su statičari nakon obilaska Palače Matice hrvatske zgradi dali žutu oznaku, što znači da je prostor do detaljnoga pregleda neuporabljiv.

- U Palači su uočene napukline zidova, rekao je Lukić za Hinu dodavši kako je u unutarnjim prostorijama otpala žbuka kao i na pročelju Palače te da je puknula vodovodna cijev.

Napomenuo je i da nova zgrada Matice hrvatske nije oštećena: Sad čekamo detaljan pregled, istaknuo je te dodao kako ne zna kada će on početi.

Izrazio je zadovoljstvo radom statičara, koji, ocijenio je, pokazuju zajedništvo i solidarnost kao u vrijeme Domovinskoga rata.

- Matica je zbog ovih okolnosti i koronavirusa do daljnjega zatvorena, istaknuo je Lukić.

HAVC: Zgrada oštećena, pomiču se prvi rokovi za filmske natječaje

Uslijed epidemije koronavirusa i potresa, u kojemu je oštećena i zgrada HAVC-a u Novoj Vesi i ne smije se koristiti, pomiču se prvi godišnji rokovi za prijave na Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2020. godini u većini kategorija.

Među njima su kategorije poticanja proizvodnje filmova - rok produžen do 7. travnja, filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (14. travnja), razvoja scenarija i razvoja  projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova (6. travnja).

Rok prijave za kategoriju poticanja razvoja projekata serijskih televizijskih djela pomiče se na 2. travnja, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Lisinski naizgled netaknut, ali…

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog izvana izgleda netaknuto. Ipak, u pregledu interijera uočen je niz oštećenja - popucala žbuka, raspukline na zidovima i betonskim gredama u velikoj dvorani…

Pravi razmjeri štete znat će se tek nakon stručnih pregleda. Simbolično, prvi u nizu otkazanih koncerata u Lisinskom bio je onaj Filharmonije iz Šangaja, no koncertna sezona odgađa se, dakako - do daljnjega.

- Naša pozornica ogromna je konstrukcija koju smo nedavno i obnavljali, i ona se pomaknula za centimetar, dva... Orgulje se nismo još usudili otvoriti jer su se cijevi od orgulja vrlo vjerojatno pomaknule, ocjenjuje ravnatelj KD-a Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević i dodaje da su im ljudski životi najvažniji, a štetu će popraviti kad tad.

Muzička akademija gotovo neoštećena

Zgrada Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske, svečano otvorena prije šest godina, prošla je daleko bolje uz, po riječima dekana Igora Lešnika, unutarnju štetu manjih razmjera dok je izvana ostala posve neoštećena.

- Prvo, što je najvažnija vijest, jučer je bila ekipa statičara, dobili smo zelenu naljepnicu da smo uporabljivi bez ograničenja. To je ono najvažnije. Dakle, statički smo u redu. Muzička akademija ima štete, no ništa nije izvana, dakle ništa nije padalo po cesti i pločnicima, ali ima unutarnjih oštećenja - padala je rasvjeta, popucao je knauf po zidovima, otpale su neke granitne ploče koje imamo u unutrašnjosti na nekim ulazima i zidovima, no dvorana je ostala netaknuta, istaknuo je dekan Lešnik.

Isto su tako netaknuti i pero i kugla koji krase plato ispred zgrade. Šteta će biti prijavljena Gradu Zagrebu kako bi se obnova izvršila pomoću za to namijenjenih sredstava iz fonda za nadoknadu štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!