Zovu ga pjesnikom ožiljaka

08.10.2021.

06:59

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Lean Radić

Lean Radić

Foto: HRT / HTV

Lean Radić neobični je pjesnik koji voli ljubiteljima pisane riječi priuštiti i performerski doživljaj svoje poezije. Zovu ga pjesnikom ožiljaka.

"Upalite svjetlo da ne budu same
široka suknja na mršavom struku,
učini i cvijet jesen ciklame,
miris bašte sniva na jastuku.
Upalite svjetlo, boje se tame,
sijeda kosa skrivena u pačuku,
sarce teško poput bovan jame,
nikog nema da joj ugrije ruku". 


Pjesme Leana Radića počesto nalikuju na ekstatične manifeste. Gdje god se pojavi, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. I sve može biti pjesnička pozornica i susretište s publikom, pa tako i naše nedavno snimanje na glavnom zagrebačkom trgu.

- Moja poezija dolazi iz ovdašnjeg svijeta, ima jedan stih koji kaže: Zašto nebo nosi moje ožiljke kada rane su mi svjetovne?. To je cijela suština moje poezije koja je objašnjena u pjesmi Sedam kamenčića u krugu, kaže Lean.

Svoju poeziju voli objasniti i prepoznatljivim performansima koji u nekima pobuđuju čuđenje, u drugima šok, a najčešće znatiželju. Kao kod gospođe Danice. Koja svoje devedeset i dvije godine nosi veselo, dotjerano, druželjubivo.

Lean Radić

Lean Radić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pjesme piše već odavno, mnoge su i nagrađivane, no tek je nedavno objavio svoju prvu knjigu. Zapravo, ona u sebi krije nekoliko knjiga s različitim otiscima vremena. Većina ljudi, kaže Lean ne vjeruje da je knjiga pisana 20 godina, a ima oko 250 stranica.

Voli u šali reći da će do iduće knjige proći još dvadeset godina! No zato na originalne i zanimljive performanse ne treba čekati tako dugo, događaju se gotovo svakodnevno. Lean uglavnom nastupa po klubovima, a odaziva se na svaki poziv. Jednostavno, kaže - voli nastupati i širiti pisanu riječ.

Najljubavnija poezija

Iako mu pjesme počesto djeluju nihilistički, apokaliptično, tamno, Lean gdje god dođe širi pozitivnu energiju.

- Ja tvrdim da je to što ja pišem najljubavnija poezija koju možete pročitati danas u Hrvatskoj. Zbog toga što čovjek kada pročita o tom crnilu, krvi, o toj nekoj svakodnevici koja nas okružuje, kaže Lean - počet će više cijeniti ljubav, sreću i slobodu.

Isto tako i život bez predrasuda. Koje je ovaj svestrani umjetnik iz Rijeke toliko puta osjetio na vlastitoj koži. No mnogo su moćniji oni trenuci rušenja predrasuda. I otkrivanja, čak i onima koji ih nose, prijatelja i srodnih duša. Zajedničke biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!