13:14 / 03.09.2018.

Autor: V.M./P.P.M./HRT

'Zrinski art festival' u Čakovec doveo inovativne umjetničke prakse

-

-

Foto: - / -

U povijesnom ambijentu čakovečkog Starog grada Zrinski art festival okupio je 35 autora iz 7 zemalja, koji su se predstavili različitim umjetničkim formama – od multimedije i dizajna do eksperimentalnih izričaja.
U povijesnom ambijentu čakovečkog Starog grada Zrinski art festival okupio je 35 autora iz 7 zemalja, koji su se predstavili različitim umjetničkim formama – od multimedije i dizajna do eksperimentalnih izričaja.

Zrinski art festival, zamišljenje kao velika instalacija oko čakovečkog Starog grada i u njemu, koja donosi holistički pristup.

Ne radi samo o likovnoj umjetnosti, o instalacijama, grafikama, klasičnoj likovnoj umjetnosti, nego i o plesu, pokretu, svjetlu,“  napomenula je kustosica festivala Branka Hlevnjak.

Prvi put u Hrvatskoj izlagao je kipar Arpad Stančik iz Subotice. Oduševljen je povijesnim prolazom do dvorca koji je odabrao za izlaganje radova kojima progovara o globalnoj nemoći suvremenog čovjeka.

Jednostavno, čovjek se osjeća bespomoćnim u ovom globalnom sistemu koji je sam sebi nametnuo - s tim kreditima, velikim tvrtkama. Čovjek se osjeća kao mrvica,  komentirao je Stančik.

Borbenost, pak, i optimizam nove vrste, tvrdi kustosica Hlevnjak, najavljuje mladi željezni konj na gradskom trgu – rad je to slovenskog kipara Roberta Juraka: Ja više manje vidim svijet drugačije, vidim ga boljim nego što jest i moji radovi uvijek govore o tome da svijet može biti bolji,  rekao je Jurak.

Uz izložbu likovnog i fotografskog programa, palača Scheier proteklog je vikenda ponudila perspektivnom baletnom plesaču platformu za dobrodošlu dopunu nastupima u kazalištu.

Nastup na otvorenom, bez plesačkog poda, bez neke koreografije, to je nešto potpuno novo. Za mene je to dobro iskustvo i učenje,  objasnio je student 2. godine baleta u Dresdenu Vid Vugrinec.

Razigrano ili ozbiljno i provokativno festival je propitivao prirodu, mehanizaciju, opsjednutost tehnologijom i humane vrijednosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!