17:54 / 18.10.2018.

Autor: V.M./HRT

Zvučna instalacija koju pokreće struja generirana iz krvi

Foto: Galerija Močvara

Foto: Galerija Močvara

Foto: - / -

U zagrebačkoj Galeriji Močvara večeras će bit izložena neobična zvučna instalacija 'until I die' ('dok ne umrem'), koju pokreće struja generirana iz krvi ruskog autora Dmitrija Morozova koji se predstavlja pod umjetničkim imenom::vtol::.
U zagrebačkoj Galeriji Močvara večeras će bit izložena neobična zvučna instalacija 'until I die' ('dok ne umrem'), koju pokreće struja generirana iz krvi ruskog autora Dmitrija Morozova koji se predstavlja pod umjetničkim imenom::vtol::.

Za prvo predstavljanje instalacije krv je prikupljana tijekom 18 mjeseci u ukupnoj količini od 4,5 litara, koje su zatim razrijeđene na 7 litara koliko je bilo potrebno za instalaciju, stoji u najavi događaja.

Tijekom performansa i prije otvorenja izložbe iz ruke umjetnika vadio se zadnji dio krvi potreban za rad instalacije, a u zagrebačkom izdanju, kao i ostalim koja su uslijedila nakon premijere, umjesto prave umjetnikove krvi koristi se umjetna, najavljuju organizatori.

Struja iz krvi dobiva se putem specijalnih baterija i napaja mali sintesajzer koji stvara zvučnu kompoziciju u sklopu instalacije, a krv kao najvažnija tjelesna tekućina puna simboličkih značenja pokreće vizualno impresivnu mašinu inspiriranu grafikama iz 19. stoljeća koje prikazuju eksperimente s baterijama i elektricitetom.

Morozov navodi da je u ovom radu motiviran željom za stvaranjem tehnobiološkog hibrida koji je produžetak umjetnikovog tijela i koji koristi njegovu vlastitu životnu snagu za stvaranje elektronskog zvuka.

Dmitry Morozov, odnosno ::vtol:: je transdisciplinarni umjetnik i istraživač fokusiran na suvremene umjetničke medije uključujući zvuk, robotiku i instalacije.

Radove je izlagao u muzejima i galerijama diljem svijeta: Muzej moderne umjetnosti (Moskva), Electromuseum, ZKM (Karlsruhe), Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti Tajvana (Taichung), na 4. MBCA bijenalu (Moskva), SIGGRAPH-u 2016 (Anaheim) te događanjima poput festivala Mirage (Lyon), Ars Electronica (Linz), Future Everything (Manchester) i CTM (Berlin).

Dobitnik je nagrade Sergei Kuryokhin (Rusija, 2013.), priznanja Prix Cube (France, 2014), posebnog priznanja na VIDA-i 16.0 (Španjolska, 2014.) te nagrade Prix Ars Electronica (Austrija, 2015., 2017., napominju organizatori njegova gostovanja u Galeriji Močvara.

Otvorenje instalacije je večeras u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, a instalacija se može pogledati na istom mjestu do 26. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!