15:27 / 13.08.2018.

Autor: T.V./Hina

13. Festival znanstvene fantastike : Po prvi puta i Mini Liburnicon

-

-

Foto: - / -

Vilenjaci su glavna tema 13. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicona, koji se od danas do 19. kolovoza održava u Opatiji, najavili su organizatori festivala iz opatijske Udruge Kulturni front.
Vilenjaci su glavna tema 13. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicona, koji se od danas do 19. kolovoza održava u Opatiji, najavili su organizatori festivala iz opatijske Udruge Kulturni front.

Prostor festivala, koji se održava u Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova, bit će prikladno dekoriran vilinskim lampionima, stjegovima i grbovima iz svijeta J. R. R. Tolkiena, a ta će tema biti zastupljena u kvizovima, radionicama i igrama, kao i u programu za djecu - Mini Liburniconu.

Liburnicon je, naglašavaju organizatori, postao jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji. Okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, povijesti i mitologije, a ove godine na festivalu će biti više od stotinu predavanja, prezentacija, panel-diskusija, kvizova, radionica, natjecanja, društvenih igara i glazbenih programa.

Najavljeno je više predavanja, među njima i ono kanadskog pisca fantastične književnosti Stevena Eriksona, koji će predstaviti svoj književni rad, govoriti o arheologiji i o putu koji moraju proći arheolozi kako bi opovrgnuli uvriježene dogme.

Književnik Jonathan Stroud iz Velike Britanije govorit će o svojim počecima, kako su nastali neki od likova te o pričama koje tek planira napisati. Raspravu će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je za Algoritam preveo mnoge Stroudove knjige.

Iz Češke će na Liburnicon doći predstavnici studija za izradu stolnih igara Czech Games Edition, a iz Zagreba dizajner poznatih igara Filip Neduk, koji će govoriti o putu do uspjeha, od izvorne ideje do objave.

Na Liburniconu očekuju dolazak crtača stripova i profesora animacije na Američkom univerzitetu u Sarajevu Enisa Čišića, koji je autor stripa "Tajna Nikole Tesle" i ilustrator Marvel Comicsa. Do sada je, kažu organizatori, imao priliku crtati likove kao što su Ironman, Spiderman, Captain America, Hulk te Nick Fury.

Na festivalu će gostovati i Goran Sudžuka iz Zagreba, koji će predstaviti autorski strip serijal "A Walk Through Hell", koji prati istrage dvoje detektiva FBI-ja u horror okruženju Los Angelesa potonulog u zločin i beznađe. Sudžuka je, među ostalim, radio za američke izdavačke kuće na naslovima kao što su Hellblazer, Wonder Woman, Ghosted, Wolverine, Thor, Deadpool i Daredevil.

Nastupit će i astronom Korado Korlević, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje naziva "Mitska bića Istre", dok će fizičar Ivica Puljak održati predavanje pod naslovom "Što još ne znamo?", u kojem će razmatrati znanstveno-filozofska pitanja na koja još uvijek nema jasnih odgovora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!