16:42 / 18.07.2019.

Autor: Zrinka Perić/V.K./HRT

16 dana ljetne škole "Domovina"

-

-

Foto: - / -

Na put dug 16 dana krenuli su iz Vukovara polaznici Ljetne škole "Domovina". Riječ je o mladima hrvatskoga podrijetla iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država.
Na put dug 16 dana krenuli su iz Vukovara polaznici Ljetne škole "Domovina". Riječ je o mladima hrvatskoga podrijetla iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država. Inače, riječ je o novom projektu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Mračni podrumi nekadašnje vukovarske ratne bolnice Zrinku Ljubičić duboko su potresli.

- Baš mi je drago da smo tu, da smo mogli imati priliku vidjeti našu povijest, rekla je Zrinka Ljubičić, Sydney, Australija.

Vukovar je za ove mlade grad heroj, a o tragediji i ratnoj '91.-oj znaju gotovo sve.

- Prošle godine smo imali memorijal i banket da skupimo novac za vodotoranj, naglasila je Ivana Vujeva, Toronto, Kanada.

33-oje mladih iseljenika prvi su naraštaj u projektu "Ljetna škola Domovina". Mladi će putovati od krajnjeg sjevera i Iloka do krajnjeg juga, otkrivati i upoznavati Hrvatsku.

- Poruka projekta je neovisnost hrvatskog zajedništva, neovisno o tome gdje Hrvati žive. Mi smo jedan narod koji je nedjeljiv i to ove mlade generacije, koje su se prijavile za projekt i koje su pokazale interes za sudjelovanjem, istaknula  je Croatiana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva.

Iako su daleko od rodne grude, Hrvatska im je kažu uvijek u srcu, a idućih će dana koračati stazama svojih predaka.

Ovo je i dobra prilika mladima da pronađu svoju povijest, ali isto tako vlastite planove ugrade u budućnost. A mnogi od njih budućnost vide u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!