14:14 / 29.05.2021.

Autor: Irena Košar/Dnevnik u podne/IMS/I.B./HRT

Na natjecanju iz STEM područja okupilo se 170 učenika

Tim na natjecanju

Tim na natjecanju

Foto: HTV / HRT

Na završnici Prve lego lige u Zagrebu okupilo se 170 učenika iz Hrvatske, na natjecanju na kojem inače sudjeluju učenici iz 100 država. Ovogodišnja tema natjecanja iz STEM područja je „RePlay", a cilj je motivirati djecu za sport, tjelovježbu i izlazak na igrališta.

Iza tih učenika mjeseci su predanog rada i organizacije u pandemijskim uvjetima. Ponosni na svoje radove, nestrpljivo čekaju početak natjecanja.

- Mi smo napravili web stranicu koja pomaže ljudima u ostvarivanju sportskih ciljeva, sastoji se od već predloženih vježbi za određene dijelove tijela, rekla je Ana Karla iz tima "GubeX", OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

- Napravili smo modularan park koji će zapravo poticati ljude na više kretanja, više aktivnosti i bit će zabavan, objasnio je Lukas iz tima "Red hot chili apples", Gornjogradska gimnazija u Zagrebu.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je "Re Play"- poticanje učenika na više kretanja. 30 timova imalo je zadatak osmisliti nove sportove ili nove sprave za vježbanje.

- Naš projekt je inovativna traka za trčanje, ona je prijenosna, ima kotače, pa se može prenijeti nekamo van u prirodu, rekla je Klara Ferišak iz tima "Zagorke", Srednja škola u Zlataru.

Zbog epidemiološke situacije, ovaj put publike nije bilo. Kao i prethodnih godina, radove ocjenjuju sveučilišni profesori.

- Ovdje uglavnom dolaze timovi koji su kroz vrijeme napravili neka dosta zanimljiva, inovativna, ajmo reći atipična rješenja za neke probleme, rekao je dr. sc. Tomislav Jagušt s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

- Danas biramo zapravo osam najboljih ekipa od svih koji danas nastupe i oni će predstavljati Hrvatsku na regionalnom natjecanju Adria regije, istaknula je dr. sc. doc. Ana Sović Kržić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Brzo pronalaženje rješenja, timski rad, sposobnost da misle unaprijed - samo su neke od kvaliteta ovih učenika. I za njih će se zasigurno još čuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!