13:09 / 26.11.2018.

Autor: Mirna Farkaš Salomon/V.M./HRT

18-godišnji Marino Jakovčević pobjednik natjecanja 'Slavenska'

Marino Jakovčević

Marino Jakovčević

Foto: - / -

Već 12 godina mladi plesači i plesačice suvremenog plesa i baleta snage odmjeravaju na prestižnom natjecanju koje nosi ime slavne hrvatske balerine Mije Čorak Slavenske.
Već 12 godina mladi plesači i plesačice suvremenog plesa i baleta snage odmjeravaju na prestižnom natjecanju koje nosi ime slavne hrvatske balerine Mije Čorak Slavenske.

Mjesto susreta je bio Zagreb, u koji je ovaj vikend stiglo šezdesetak plesača iz cijele Hrvatske. Učili su, plesali i natjecali se. Uz mnogo smijeha i znoja protekao je vikend mladim plesačima suvremenog plesa okupljenima u Centru za kulturu Trešnjevka.

Iako je na natjecanju bilo samo nekoliko dječaka, uz više od pedeset djevojaka, titulu najboljeg odnio je upravo plesač Marino Jakovčević: Pobjeda mi znači puno, zato što sam ovdje već treću godinu i svake godine mi je rezultat bio sve bolji. Želim postati suvremeni plesač, želim nastaviti obrazovanje na akademiji, samo još ne znam gdje,  kaže Jakovčević.

Solist Baleta HNK Split i mentor Remus Dimache napominje da mu je veliki izazov radit sa djecom: Jako sam sretan i zadovoljan, pogotovo zato što je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja prve plesne korake učinio sa mnom.

Voditeljica natjecanja Desa Virant ističe da je tehnika općenito vrlo dobra: To znači su svi tehnički jako dobro potkovani i ono što je razlika među njima, što su nijanse u dobivanju nagrade, to je njihova osobnost, ekspresija u plesu i plesnost.

Mladim plesačima ovo je natjecanje često odskočna daska prema svjetlima pozornice: Za mene kao mladog plesača ovakvo natjecanje znači način da ću napredovati i poboljšati sebe i svoj rad i svoju tehniku,  kaže plesačica suvremenog plesa Arijana Pospišil.

Za ove mlade ljude još ćemo čuti u idućim godinama, a ako je suditi prema viđenom, suvremeni ples ne mora strahovati za svoju budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!