11:45 / 05.04.2019.

Autor: Željka Živković/V.M./HRT

'20 godina grafike' u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku

-

-

Foto: - / -

Rijetke su škole koje dulje čuvaju radove svojih učenika, no osječka Škola primijenjene umjetnosti i dizajna jedna je od njih. To je omogućilo i zanimljivu izložbu grafike koja predstavlja učeničke radove od 1999. do danas.
Rijetke su škole koje dulje čuvaju radove svojih učenika, no osječka Škola primijenjene umjetnosti i dizajna jedna je od njih. To je omogućilo i zanimljivu izložbu grafike koja predstavlja učeničke radove od 1999. do danas.

Prije točno dva desetljeća, prva je generacija osječkih učenika upisala smjer grafički dizajn. Među njima je bila i Lidija Terzić. Nekadašnja učenica danas je profesorica koja mladima predaje grafičke tehnike.

- Odlučila sam napraviti selekciju i izložbu grafike da pokažemo što smo mi to radili tih 20 godina, kaže Lidija Terzić.

Koliko je posao bio zahtjevan najbolje govori podatak da se u mapama nalazilo više od tisuću učeničkih radova. Izloženo je njih stotinjak.

- Grafika kao grana likovne umjetnosti i kao zanat prvenstveno je vrlo, vrlo tehnički zahtjevna. Da bi nešto dobro izgledalo, bez obzira na motiv, to prvenstveno tehnički mora biti dobro izvedeno i potrebna je velika vještina, stoga ovdje je naglasak upravo na svim radovima koji su u tehničkom smislu izvrsni, napominje voditeljica školske galerije prof. Jelena Lulić.

Učenici tijekom školovanja stječu široka likovna saznanja na području grafičke struke koja im omogućuju samostalnu likovnu karakterizaciju njihovih grafičkih kreacija pa ne čudi što je grafički dizajn najatraktivniji smjer u ovoj osječkoj školi.

- Možda je razlog tomu što oni poslije ovog smjera, odnosno, nakon srednje škole mogu ipak nešto raditi samo sa srednjom stručnom spremom iako ih mi pripremamo svakako za upis na Akademiju jer to je cilj naše škole i ovoga smjera, kao i svih ostalih smjerova, ističe ravnateljica škole prof. Kristina Kopf.

Na otvorenje su izložbe stigli bivši i sadašnji učenici, profesori i ljubitelji umjetnosti i grafike, a radovi se mogu pogledati do kraja travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!