350 mladih glazbenika stiže na veliko natjecanje u Križevcima

21.03.2019.

13:38

Autor: V.M./HRT

default error photo
Dolazak na Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op. 5, koje počinje u subotu, 23. ožujka u Križevcima, prijavilo je gotovo 350 kandidata iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine u uzrastu od 8 do 23 godine.
Dolazak na Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op. 5, koje počinje u subotu, 23. ožujka u Križevcima, prijavilo je gotovo 350 kandidata iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine u uzrastu od 8 do 23 godine, u pet kategorija: harmonika, klavir, udaraljke, violina i solfeggio.

- Broj kandidata u disciplini klavir premašio je sve dosadašnje prijave i na taj način je natjecanje postalo najveće natjecanje u regiji u toj disciplini, a zanimljivo je da je za discipline poput udaraljki ovo jedno od rijetkih domaćih natjecanja gdje djeca mogu predstaviti svoj rad i dobiti povratnu informaciju o svom napretku od stručnog žirija, ističu organizatori natjecanja.

Završni koncert održat će se 18. travnja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - posebno primijećeni natjecatelji izvodit će skladbe hrvatskih skladatelja.

Organizator natjecanja je neprofitna udruga Opus čija je misija promicanja kulture među mladima, dizanja svijesti o klasičnoj glazbi i pozivanje djece na bavljenje glazbom.

- Sonus op. 5 nije još jedno dosadno natjecanje, ono je ljubav i strast brojne djece diljem Hrvatske i susjednih zemalja i ovo je njihova prilika i mjesto kada i gdje pokazuju u što su vrijedno ulagali sate i sate, dane i dane vježbanja i predanog rada, poručuju organizatori.

Zanimljivost ovogodišnjeg natjecanja je to da su u pauzama nastupa organizirane predstave za djecu.

O tom vrijednom natjecanju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su profesorica klavira i ravnateljica natjecanja Sonus op.5 Ivana Tadin i profesor tambure i član ocjenjivačkog suda Vice Zirdum:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!