45. Zimska likovna kolonija ZILIK u Karlovcu

23.01.2018.

11:22

Autor: Tanja Kuturovac / V.M.

Lonac

Lonac

Foto: - / -

Već 4 i pol desetljeća popularni ZILIK okuplja ugledne hrvatske likovnjake i dovodi ih na kreativne radionice za djecu osnovnih i srednjih škola te štićenike domova iz svih dijelova zemlje.
Prije 4 i pol desetljeća u Karlovcu je pokrenuta Zimska likovna kolonija, popularni ZILIK. Sve ovo vrijeme okuplja ugledne hrvatske likovnjake i dovodi ih na kreativne radionice za djecu osnovnih i srednjih škola te štićenike domova iz svih dijelova zemlje.

Izložbom poznate karlovačke umjetnice Vanje Krmpotić u Gradskom kazalištu Zorin dom počela je ovogodišnja svečanost. Likovna pedagoginja i slikarica Vanja Krmpotić izlagala je na više od 160 skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Mnogi će je pamtiti i kao stalnu sudionicu ZILIK-a.

Gotovo da nema hrvatskog umjetnika, slikara, kipara ili grafičara koji nije bio na toj karlovačkoj likovnoj koloniji ili da za nju nije napravio barem jedno djelo. Kroz likovnu koloniju su prošli praktički svi eminentni hrvatski umjetnici 20. i 21. stoljeća: od Ede Murtića, Vladimira Šuteja, preko Milene Lach i Marije Braut do Ljerke Njerškaže izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol.

U 45 godina nastao je velik broj vrijednih umjetničkih djela - u fundusu dječjega doma više ih je od 2 tisuće. Slike se nalaze na čuvanju dijelom u našoj ustanovi, a dobrim dijelom se nalaze u institucijama i ustanovama i po gradu Karlovcu i po Zagrebuotkriva ravnateljica Centra „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat.

Nova djela nastaju i danas: korisnicima doma, ali i ostalim školarcima predstavio se poznati autor brojnih grafita i murala Lonac: To što radim nije šaranje po ulici već kaligrafija u obliku igre slova koja se na prvu baš ne razumije -  i to može biti vrsta umjetnosti,  komentira ulični umjetnik Lonac.

Do kraja ZILIK-a izrađivat će se slikovnice, stripovi, ali i svladavati kaligrafija te osnove crtanja olovkom. Sve radionice vode akademski umjetnici, a program će trajati do 26. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!