17:48 / 17.06.2019.

Autor: Jana Radić/V.M./HRT

50 godina glazbene mladeži u Grožnjanu

-

-

Foto: - / -

Dugi niz godina Grožnjan je grad umjetnika. Sredinom 60-ih u taj su gradić stigli likovni umjetnici, a nedugo zatim i glazbenici. Organizirali su se kroz Međunarodni centar Hrvatske glazbene mladeži koji upravo ovih dana slavi 50. obljetnicu djelovanja.
Dugi niz godina Grožnjan je grad umjetnika. Sredinom šezdesetih u taj su gradić stigli likovni umjetnici, a nedugo zatim i glazbenici. Organizirali su se kroz Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži koji upravo ovih dana slavi 50. obljetnicu djelovanja.

U pola stoljeća stane mnogo uspomena: 1969. godine je bio koncert u Lođi, usred gradića, na otvorenom. Bio je to, usput govoreći, prvi klavir koji je ovdje javno progovorio, prisjeća se naš veliki pijanist Vladimir Krpan.

Otada glazba progovara grožnjanskim ulicama i trgovima pišući neku novu povijest: Ljudi koji su zadnjih 50 godina ovdje ulagali svoja znanja i vještine doprinijeli su toj vrhunskoj kvaliteti. Prije svega mislim da ta energija koja dolazi od mladih i ta interakcija između iskustva i mladih čini ovo mjesto posebnim, ističe predsjednik Hrvatske glazbene mladeži (HGM) Tonči Bilić.

- Kad smo vidjeli pozornicu, svi smo bili oduševljeni i iznenađeni, baš smo veseli što ovdje nastupamo, dojam je mladog glazbenika Jakoba Isteniča.

Mještani Grožnjana veoma dobro znaju što imaju i to već više od pedeset godina njeguju. Tu zaraznu energiju mladosti i umjetnosti prepoznaju i posjetitelji: Ima mnogo umjetnika ovdje, mi mislimo da smo jedni od njih, želimo učiti o umjetnosti u vašoj zemlji, kaže Jeffrey iz Velike Britanije.

U Grožnjanu inspiraciju ne treba dugo tražiti. Umjetnici kažu, samo se treba prepustiti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!