19:23 / 18.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

50. obljetnica glazbene škole Zlatka Balokovića

-

-

Foto: - / -

Glazbena škola Zlatka Balokovića slavi 50. obljetnicu i ujedno 125. obljetnicu rođenja jednog od najpoznatijih violinista i virtuoza svoga vremena Zlatka Balokovića.
Glazbena škola Zlatka Balokovića slavi 50. obljetnicu i ujedno 125. obljetnicu rođenja jednog od najpoznatijih violinista i virtuoza svoga vremena Zlatka Balokovića.

Hrvatski violinist Zlatko Baloković (Zagreb, 31. ožujka 1895. - Venecija, 29. ožujka 1965.), bio je učenikom hrvatskog i češkog glazbenog pedagoga Vaclava Humla.

Koncertnu karijeru započeo je 1913. godine i ubrzo stekao međunarodnu reputaciju koncertirajući širom Europe i SAD-a, gdje se 1924. godine i nastanio.

Tijekom svoje pedesetogodišnje koncertne aktivnosti ostvario je repertoar od glazbe 18. stoljeća do suvremenih hrvatskih autora. Godine 1946. i 1954., posjetivši domovinu, održao je niz koncerata u Hrvatskoj.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stekla je donacijom Zlatka Balokovića (1968.) violinu Guarneri King (1735.), koja je zbog svojih iznimnih umjetničkih karakteristika svrstana među devet najznačajnijih uradaka talijanskog graditelja violina.

Glazbena škola osnovana je 1970. godine pri Centru za kulturu i obrazovanje općine Pešćenica u Zagrebu. Nedugo nakon osnivanja dobila je ime Zlatka Balokovića, a dosadašnji intenzivan razvoj i uspješni rezultati rezultat su iznimnog rada i zalaganja djelatnika škole.

- Škola je započela s radom sa 36 učenika glasovira, 22 učenika harmonike i 4 nastavnika. Teško da je itko mogao predvidjeti da će škola u idućih trideset godina toliko proširiti svoju djelatnost, te prerasti u srednju glazbenu školu i doći do brojki koje je čine jednom od najvećih i najperspektivnijih glazbenih škola u Hrvatskoj, kaže ravnatelj Marjan Krajna.

Uz mnogobrojne nastupe učenika i ansambala na državnim i međunarodnim natjecanjima, priređuju i koncerte učenika, te profesora u HGZ-u, KD Vatroslava Lisinskog, na HTV-u kao i mnoga gostovanja uz uspješnu suradnju na međunarodnoj razini.

Pogledajte nastup učenika škole Frana Farkaša koji je na klaviru izveo ‘Varijacije na Paganinijevu temu’ Isaaka Berkoviča, te razgovor ravnateljem glazbene škole Zlatka Balokovića prof. Marjanom Krajnom i profesoricom klavirskog odjela dr.sc. Martinom Mičija Palić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!