13:03 / 16.09.2019.

Autor: Anja Cerar/V.M./Hina/HRT

52. PIF: smrt kao prijateljica u dječjim predstavama

-

-

Foto: - / -

Predstavom 'Jakov neustrašivi' zadarskog Kazališta lutaka prošli je tjedan otvoren je 52. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, na kojem će do četvrtka djeca, ali i odrasli uživati u bogatom popratnom programu.
Predstavom 'Jakov neustrašivi' zadarskog Kazališta lutaka prošli je tjedan otvoren je 52. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, na kojem će do četvrtka djeca, ali i odrasli uživati u bogatom popratnom programu.

'Pupteatra Internacia Festivalo', na njegovu izvornom jeziku, esperantu, odnosno Međunarodni festival lutkarskog kazališta PIF, 52. put širi lutkarstvo i veselje Zagrebom. I ove godine lutke iz Hrvatske i inozemstva, od Kanade do Irana, progovaraju o mnogim temama. Ove godine ističe se, ipak, jedna za lutkarstvo atipična.

- Primijetili smo da ima nekoliko predstava za djecu, koje se bave smrću – i to smrt koja ne plaši, nego je prijateljica, napominje urednica službenog programa festivala Livija Kroflin.

Pogledajte gostovanje Livije Kroflin i ravnatelja KC Travno Josipa Forijana u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Smrću se bavi i predstava zadarskog kazališta lutaka, 'Jakov neustrašivi', kojom je festival otvoren. Neobična predstava talijanskog redatelja Fabrizia Montecchija uz teatar sjena problematizira pitanje rastanka, propitkuje kakav bi bio svijet bez smrti, ima li života bez smrti, ali govori i o dragocjenosti života i svim njegovim sastavnicama. Priča je to o dječaku koji je pokušao nadmudriti smrt i zarobiti je kako mu ne bi odnijela baku.

Glumci Vjera Vidov i Dominik Karakašić na tri platna igrom sjene pričaju priču koja nikome nije ugodna. Jakov Neustrašivi se suočava sa smrću bake te je svojom lukavošću i nadmudruje. No, kada shvati neizbježnost i neotklonjivost smrti nastaje preokret te dolazi do razumijevanja nemogućnosti vječnog trajanja.

Redatelj Fabrizio Montecchi je poručio kako je o smrti teško pričati: No, Jakov Neustrašivi približava tematiku na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. Da bi spasio baku, pokušao je nadmudriti smrt. Smrt kao događaj koji utječe na svakog ponaosob uzrokuje osjećaj praznine, ali u isto vrijeme stvara duboko osjećaj zajedništva. Ova priča ne koristi prečac nego ide ravno u srž te o najdubljim osjećajima govori na jednostavan način. Na sceni su glumci, ali i sjene koje su oduvijek predstavljale poveznicu života i smrti, napomenuo je Montecchi.

PIF se održava od 13. do 19. rujna u Zagrebu, do kada će se izvesti 14 predstava iz osam zemalja. U programu su, uz hrvatske, predstave iz Bugarske, Irana, Italije, Izraela, Rusije, Ukrajine i Slovenije.

PIF i u tunelu Grič

Kao najveću posebnost organizator je istaknuo novu izvedbenu lokaciju- tunel Grič gdje je 15. rujna izvedena 'Seansa Bulgakov', predstava Kazališta lutaka Ljubljana. Riječ je o rekonstrukciji romana 'Majstor i Margarita' ruskog književnika Mihaila Bulgakova koju potpisuje jedan od najdarovitijih slovenskih lutkara, redatelj, glazbenik i animator Matija Solce.

Lutkovno gledališče Maribor izvodi, pak, zvučnu bajku 'Snježna kraljica', po priči Hansa Christiana Andersena, u kojoj glumci zvukovima dočaravaju situacije kroz koje prolaze junaci. Talijansko lutkarsko kazalište donosi predstave 'Pop up, crtani fosil' Teatra delle Briciole iz Parme i 'Nebo za medvjede' Teatra Gioco vita iz Piacenze.

U 'Izmišljenoj priči' kazališta Bait 9 iz Izraela lutkarica Hadas Tzadik i plesačica Rine Pinchover pričaju priču o Trnoružici. Državno kazalište lutaka Burgas iz Bugarske izvodi predstavu 'Komadić'.

Iz Rusije dolazi 'Saloma Oscara Wildea' Državnog regionalnog kazališta lutaka Orenburg, a iz Ukrajine Akademsko regionalno kazalište lutaka Hmeljnicki predstavlja 'Staru vjetrenjaču'. Iranska predstava 'Simin i Farzan' u izvedbi kazališne trupe MaaHee, nastala je prema Puškinovoj poemi 'Ruslan i Ljudmila', no njene su papirnate lutke inspirirane ilustracijama iz doba iranske dinastije Kadžar s kraja 18. stoljeća.

Predstava 'Do viđenja' Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u režiji Romana Bogdana, bavi se neobičnim prijateljstvom lava i ptičice. 'Mali rakun' Kazališta lutaka Split u režiji  Ljudmile Fedorove priča o suprotstavljanju strahu.

Na zatvaranju festivala, nakon dodjele nagrada 52. PIF-a, bit će prikazana predstava 'Bajka o ribaru i ribici' Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Uz niz predstava za djecu i odrasle, u bogatom popratnom programu, koji uključuje izložbu o povijesti lutkarstva, ističu se i lutkarske radionice - za najmlađe, ali i starije.

Subotnje jutro, pak, u središtu Zagreba uljepšala je vesela tradicionalna PIF-ova povorka, a lutke će gradom vladati do 19. rujna, kada festival završava dodjelom nagrada najboljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!