15:22 / 11.09.2018.

Autor: V.M./HRT

8. izdanje Ganz novog festivala je - posljednje

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: - / -

Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru (SC), a nakon 8. izdanja taj hvaljeni festival se gasi zbog smjene voditeljice kulture SC-a Nataše Rajković.
Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru (SC), a nakon 8. izdanja taj hvaljeni festival se gasi zbog smjene voditeljice kulture SC-a Nataše Rajković.

Ganz novi festival, koji je dva puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), ove godine održava se posljednji put,  upozoravaju organizatori pojašnjavajući da je Sanacijska uprava SC-a krajem srpnja smijenila Natašu Rajković, voditeljicu Kulture SC-a i  autoricu programske koncepcije Kultura promjene, u sklopu koje je Ganz novi festival, kao i mnogi drugi  projekti, nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran.

Kako doznaju Vijeti iz kulture, s obzirom na to da nisu dane nikakve nove smjernice voditeljicama programa u SC-u - i to četiri dana prije isteka roka za prijavu projekata Ministarstvu kulture - svi projekti i festivali osmišljeni tijekom vodstva Nataše Rajković, poput Velesajma kulture, Izloga suvremenog zvuka ili Ganz novog festivala, gase se.

Na Facebooku je slučaj komentirala voditeljica festivala Izlog suvremenog zvuka Davorka Begović:Što se tiče osmog i posljednjeg izdanja Ganz novog festivala, organizatori su ponovo udružili umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spaja se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone, stoji u festivalskoj najavi.

39 umjetnika iz 9 zemalja (Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske) svoje će umjetničke priče ispričati kroz 16 izvedbi, 2 radionice, instalaciju, projekciju i dvodnevnu izvedbenu konferenciju,  najavljuju organizatori iz SC-ove Kulture promjene.

Vizuale za osmo, posljednje izdanje festivala, dizajnirali su mladi dizajneri Miran Bašić i Otto Kušec, poznatiji kao 2dizajnera, u suradnji s Kulturom promjene: na svojim promotivnim materijalima festival priča sedam svjetskih jezika, jezika zemalja čije su kulturne institucije i fondacije u proteklih 8 godina podržavale rad Ganz novog festivala. To su zemlje, poput Islanda, koje svoju kulturu i umjetnost cijene i visoko vrednuju,  naglasila je umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

U bogatom i intrigantnom programu festivala sudjeluje i kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić koji će predstaviti svoj novi rad u nastajanju Bolji život, koji će svoju premijeru doživjeti u listopadu u Teatru &TD: Upustit ćemo se u distopiju zajedništva. Sa znatiželjom želimo progovoriti o krhkosti izvedbe kako bismo ocrtali prazninu i stvorili mitove o tijelima kazališta i tijelima TV spektakla te se pozabavili prolaznošću vremena. Želimo razotkriti pojavnost fikcije na koju nailazimo u neostvarenim maštanjima o tzv., boljem životu,  pojasnio je redatelj Božić.

Među ostalima, na festivalu sudjeluje i umjetnički kolektiv Kik Melone koji u povodu 10. godišnjice rada poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju umjetničkom radu, zajedništvu i kreativnom preživljavanju, a koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

Ulaz na sve programe posljednjeg Ganz novog festivala je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!