Abeceda interneta na turneji po školama

20.09.2021.

15:40

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Ana Vilenica i Tomislav Krstanović

Ana Vilenica i Tomislav Krstanović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nedavno je pokrenut vrijedan projekt "Abeceda interneta". Tema koju pretresa nije tako nova, ali je još uvijek aktualna, a zamišljen je kao panel-razgovor koji uključuje djecu i njihove profesore.

Detalje su nam otkrili glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović, koje smo video vezom ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Projekt je startao 16. rujna u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i Centrom za sigurni internet


- Dio je to kampanje Make internet a safe place. Abeceda interneta je prije korone bila zamišljena kao edukativna predstava koja je trebala nastupati po školama u Hrvatskoj, idealno za predaloscente od 10 do 13 godina i mlade adolescente od 13 do 15 godina. Projekt je nakratko bio odgođen, ali smo novi vjetar u leđa dobili nakon što je Ministarstvo kulture i medija otvorilo natječaj za digitalizaciju izvedbenog materijala, ističe autorska ekipa.


Zahvaljujući digitalizaciji napravili su hibrid online predstave koja se sastoji od snimljenog dijela i live javljanja i direktnog obraćanja djeci. 


- Predstava djecu motivira i inspirira da progovore o svojim iskustvima u jednom naizgled zabavnom "set up"u, te da detektiraju opasnosti ili probleme koji im se događaju. Nakon toga dijalog se nastavlja s učiteljem, a ukoliko se detektira veći problem usmjerava se dijete na stručnu pomoć CZN udruge i CSI, dodaju autori projekta.


Inače, sve se dobro poklopilo jer je cijeli projekt zamišljen da se igra upravo po školama za manji broj učenika. 


- Tako sam odlučio pokloniti predstavu školi koju sam i sam pohađao, najavljuje Tomislav Krstanović, glumac odrastao u Čepinu, koji godinama živi i radi u Zagrebu. 


Projekt priprema s kolegicom Anom Vilenicom, a premijera će biti u četvrtak, 10. listopada, s početkom u 12.30 sati u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!