Ako želite biti meteorološki tehničar upišite karlovačku Šumarsko-drvodjelsku školu

27.04.2022.

07:03

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Učenici su dobili televizijski studio za snimanje vremenske prognoze

Učenici su dobili televizijski studio za snimanje vremenske prognoze

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici smjera meteorološki tehničar pri karlovačkoj Šumarskoj i drvodjelskoj školi, dobili su televizijski studio za snimanje vremenske prognoze. Uz to što u sklopu svoga školovanja svakodnevno mjere i čitaju meteorološke podatke, sada imaju priliku upoznati i druge poslove meteorologa ako se odluče nastaviti školovanje. 

Nakon što su očitali podatke o vremenu, budući meteorološki tehničari odsad imaju prilike naučiti još nešto - prezentirati ih na televiziji.

- Dobar dan i dobrodošli u našu prognozu. U cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj će biti oblačno vrijeme, rekao je maturant Grga. Maturant Grga probio je led.

- Jako zanimljivo iskustvo. Ovo što naučimo u školi malo provedemo u praksi i za dalje jako dobro, jako dobra podloga, istaknuo je Grga Štimac, učenik smjera meteorološki tehničar.

Oprema i programi vrijedni su pedesetak tisuća kuna.

- Učenici su zapravo dobili priliku vježbati svoje prezentacijske sposobnosti, kompletno je opremljen studio rasvjeta, green screen, mikrofoni, računalo, programi potrebni za vrćenje vremenske prognoze, naglasio je Filip Trezner, Izvan fokusa. 

Da bi ovi učenici mogli doista izrađivati i prezentirati vremensku prognozu potrebno je daljnje fakultetsko obrazovanje.

Karlovačka Šumarsko-drvodjelska škola jedina u zemlji nudi srednjoškolski program meteorološkog tehničara.

- Veselim se suradnji s budućim učenicima, moram iskoristiti priliku i pozvati sve osmaše da dođu nama u ovaj jedinstveni program u našu Šumarsku i drvodjelsku školu, poručila je nastavnica fizike i meteorološke grupe predmeta Ivana Čordašev.

- Volim da se to nastavi. Treba nam takvog kadra, sve manje i manje je. Sve prelazi na neku automatiku, a bolje bi bilo da čovjek radi mjerenja i motrenja, kazao je meteorolog Tomislav Kozarić.

U sva četiri razreda meteorološkog usmjerenja trenutačno se školuje trideset i petero učenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!