14:41 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Ako želite istraživati i stvarati u Hrvatskoj, niste sami!

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ono što se danas pruža mladima jest Hrvatska kakva će biti sutra, a nositelji projekta žele Hrvatsku koja se ne boji izazova i inovacija, Hrvatsku koja surađuje.
Na zagrebačkom Fakultetu elektotehnike i računarstva mladi su inovatori predstavili svoje posljednje izume. Humanoidni robot, znanstvene podmornice i 3D printer samo su neki od njih. Projekt "Hrvatska stvara" trebao bi još više zainteresirati mlade za prirodoslovna i znanstvena zanimanja...

Uputiti se u avanturu istraživanja i stvaranja te od ideje doći do konačnog proizvoda, primjenjujući vlastita znanja i vještine, osjećaj je koji je nemjerljiv sa svim peticama u školi. To je osjećaj koji govori „ja mogu”. Kako bi što više mladih u Hrvatskoj doživjelo taj osjećaj, pokrenut je projekt pod nazivom Hrvatska stvara koji će ove godine provoditi tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavljeni su projekt i ključni partneri na projektu, svjetske volonterske mreže Code Club i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

U sklopu događaja posjetitelji su imali priliku čuti zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki. Od najbrže rastućih tvrtki u Europi, Rimac automobili i Hangar 18, saznali su kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni auto na svijetu ili pak pametni telefon NOA.

Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričao je kako je nastala pametna klupa koja osvaja svijet, dok je Albert Gajšak ispričao kako srednjoškolci mogu zakoračiti u poduzetništvo.

U pauzama između predavanja mogli su se razgledati tehnološki izumi mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja, 3D printera, do raznih robota i igraćih konzola.

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija te njihova transformacija iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Proizvodi tvrke su tehnološke avanture kroz koje mlade inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija.

Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!