14:55 / 13.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Alarmantno stanje mentalnog zdravlja mladih

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa.
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu predstavio je u petak rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji što se zbiva s mladima, a podaci s područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

U skupini od 30  srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom tjedno ili češće, a svaki treći pije jednom tjedno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korištenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja, kazala je voditeljica projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva, kazala je i ocijenila stanje alarmantanim.

S druge strane, kaže Novak, što je veća samosvijest mladih manje je simptoma i rjeđe je konzumiranje alkohola i marihuane.

Važno razvijanje samosvijesti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iskazala je potporu istraživanju i izrazila uvjerenje da će rezultati imati utjecaja osim na školski i na druge društvene sustave.

- Surađivali smo s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom na izradi Akcijskog plana prevencije nasilja u školama, koji bi uskoro trebao biti prihvaćen na Vladi, ali je pravi cilj njegova implementacija u praksi, kroz sustav intervencija, politika i programa, kazala je.

Posebno je važno razvijanje samosvijesti, solidarnosti i empatije među vršnjacima da sami uočavaju probleme i suočavaju se s njima, kazala je i podsjetila na uvođenje više međupredmetnih tema u kurikulumima, kao što su osobni i društveni razvoj, građanski i zdravstveni odgoj i dr.

Analize podatka pokazale su kako kvalitetnije obiteljsko okruženje predviđa manje simptoma depresije, anksioznosti i stresa te bolje emocionalne kompetencije i pozitivnije mentalno zdravlje mladih, rekla je voditeljica istraživanja Miranda Novak i dodala da rezultati pokazuju kako je ulaganje u obiteljsko okruženje ujedno i osnaživanje mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!