07:01 / 04.01.2022.

Autor: Sara Badžek/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ambiciozan projekt školovanja medicinskih sestara

Školovanje medicinskih sestara

Školovanje medicinskih sestara

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U našem zdravstvenom sustavu trenutačno nedostaje oko pet tisuća medicinskih sestara. Jedan od ambicioznijih projekata u strukovnom obrazovanju, koji bi trebali popraviti takvu sliku, realizira se u Varaždinu, gdje će se školovanje provoditi u pravim bolničkim uvjetima.

Ruke se ne tresu, treme uz bolnički krevet nema. Petra Pomper još nije ni završila srednju, ali posao zna. Uključuju se, kaže u svaki posao, trude se i dobijaju pohvale.

Snalaze se sada sa starom opremom. No kada se dogradi i opremi škola - bit će kao u bolnicama iz američkih serija. U planu je izgradnja male bolnice, sa bolničkim sobama, specijaliziranim laboratorijima i dijelom za fizikalnu terapiju kaže nastavnica zdravstvne njega Tamara Zadravec.

U novim će laboratorijima raditi i farmaceutski tehničari. U sterilnim će uvjetima i u automatskim uređajima, kaže prof. kemije i biologije Tamara Brezničar Talan - učenici raditi gavezove pripravke te različite kreme i losione. Zujat će uskoro i dentalnim tehničarima novi uređaji.

Regionalni centar kompetentnosti u inovativnim zdravstvenim tehnologijama, s dogradnjom škole, projekt je vrijedan oko 80 milijuna kuna. A učenike će obučavati stručnjaci u koraku s vremenom, naglašava ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac.

Pandemija je pokazala koliko nam treba medicinsko osoblje i koliko ga nedostaje. Ovi su mladi itekako traženi u inozemstvu. Uz takvu konkurenciju - bit će pravi izazov zadržati ih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!