18:13 / 26.08.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT

Američka škola u Zagrebu u doba koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Uobičajen boravak u školi možda ponovno postane svakodnevica, kažu nam, no način na koji uče promijenio se zauvijek.
Još je prošli tjedan počela s nastavom Američka međunarodna škola u Zagrebu. Mjere i model nastave za sve razrede osnovne i srednje škole razvijali su mjesecima vođeni međunarodnim iskustvima - i u bliskoj suradnji s epidemiolozima i Nacionalnim stožerom.

Crvena linija za siguran razmak i bilježnice s evidencijom tjelesne temperature. Mjerenje, pa dezinfekcija. Školom se kreću u obilježenom smjeru. A to i nisu najveće promjene. Moraju nositi maske cijelo vrijeme, osim kad su vani, u kantini smiju sjediti samo po dvoje...

- Bude nam jako vruće s maskama i s vremenom nam postane teško disati - žali se Davide.

Sve svoje nose sa sobom - školski ormarići postali su povijest jer se učenici ne smiju miješati i okupljati. Niži razredi sve su vrijeme u školi, a stariji se izmjenjuju svaka dva dana.

- To potiče proces učenja. Dva dana su u školi, pa ih dva dana pratimo na daljinu. Vjerujemo da je to bolje od duljih razdoblja bez kontakta s nastavnicima uživo - smatra Paul Buckley, direktor Američke škole u Zagrebu.

- Moramo postati neovisniji jer smo dio vremena kod kuće. Manje se oslanjamo na učitelje. Ali zato češće pitamo roditelje za pomoć - kaže Hana.

Uobičajen boravak u školi možda ponovno postane svakodnevica, kažu nam, no način na koji uče promijenio se zauvijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!