Amosa kuhinja privlači od malih nogu, a najveća podrška mu je obitelj

18.11.2022.

07:00

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Amos Novak, kuhar

Amos Novak, kuhar

Foto: HTV / HRT

Veseli nas vidjeti nadarenu, pametnu i uspješnu mladost jer u njoj vidimo svjetlu, bolju i perspektivniju budućnost, a njoj pripada i Amos Novak. Amos je 22-godišnji Međimurac, mladi kuhar, prvi hrvatski predstavnik na nedavno održanom prestižnom natjecanju mladih kuhara u Meksiku. Među natjecateljima iz 17 zemalja osvojio je odlično šesto mjesto. 

 Natjecanje u Meksiku bilo je pravi izazov i funkcionira na principu "tajne kutije". Od namirnica iz kutije natjecatelji su morali pripremiti meni od tri slijeda jela, a uz to su imali i pomoćni stol s dodatnim namirnicama. 


- U toj kutiji bili su škampi, kamenice, New York trip stake, goveđa rebra kratka, grožđice i ananas, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Amos Novak, kuhar. 


Za predjelo je pripremio tartar od kamenica i škampa s emulzijom od kopra uz pečenu mrkvu. Glavno jelo bio je New York strip stake s goveđim rebrima i ružmarinom uz okruglicu od kukuruznog brašna na podlozi od poriluka s pireom od celera i luka te umakom od senfa. A za desert je pripremio glazirani ananas na mrvicama od grožđica s umakom od karamele. Bilo je to, kaže, odlično iskustvo.


- Imali smo pola sata za napisati meni te smo onda 3 sata smo mogli kuhati, nakon tri sata je išao svakih 15 minuta jedan slijed van, kazao je Amos.


Amosa kuhinja privlači od malih nogu


Amosa kuhinja privlači od malih nogu, a već dvije godine radi u restoranu Terbotz koji je ovoga ljeta u jednom istraživanju proglašen najboljim hrvatskim restoranom. 


- Ja se nadam da će biti jednog dana veliki međimurski šef i da će proslaviti tu našu međimursku gastronomiju koja je zasad dosta tiha, neprimjetna i evo mi smo tu. A i vidim da je i turistička zajednica spremna ulagati u njega i  Međimurska županija, rekao je Branimir Jakopić, poduzetnik.


Najveća podrška dolazi od obitelji i ljudi s kojima svakodnevno radi.


- Svi kolege i djelatnici koji rade u restoranu Terbotz svi ga podržavaju, svi su uz njega i ja mislim da ima dobru ideju, dobru viziju, a i da ćemo mu na tom putu mi jako dobro pomoći pa da konačno imamo nešto što vrijedi iz Međimurja, dodao je Jakopić.


Amos i sada vrijedno radi, za njega nema predaha. Kao član Nacionalne kulinarske reprezentacije već idući tjedan putuje u Luksemburg na svjetski kulinarski kup i morat će pokazati svoje umijeće u pripremi "finger fooda". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!