22:17 / 31.10.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.V./Dnevnik/HRT

Anić: Mladi su spremniji na civilizirani dijalog od starijih

-

-

Foto: - / -

Pomaže li se mladima dovoljno pri zapošljavanju i imaju li budućnosti u Hrvatskoj u ovoj krizi - na ta pitanja, očekivano, čelnici Mladeži HDZ-a i Foruma mladih SDP-a različito odgovaraju.
U organizaciji Hrvatskog debatnog društva održano je novo sučeljavanje Mladeži HDZ-a i Foruma mladih SDP-a, ovaj put pod zaštitnim maskama. Teme aktualne: mladi u krizi izazvanoj pandemijom, radikalizacija društva, odnos premijera i predsjednika.

Pomaže li se mladima dovoljno pri zapošljavanju i imaju li budućnosti u Hrvatskoj u ovoj krizi - na ta pitanja, očekivano, čelnici Mladeži HDZ-a i Foruma SDP-a različito odgovaraju.

- Taj egzodus koji je bio najjači prije, ajde nećemo sad Macchiaveli, udri po predhodniku, pa tako dalje, mislim da je došao do točke kad je značajno smanjen, kaže Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži HDZ-a.

- Vaši statistički podaci su jedno, realan život mladih u HR je nešto drugo, to vas život demantira, uzvraća Biljana Gaće, predsjednica Foruma mladih SDP-a

Da radikalizacija u društvu traje predugo, oboje se slažu, no tko je za to odgovoran - e tu se razilaze. Odgovor društva vide u boljem obrazovanju i odgovornosti za izgovorenu riječ.

- Upravo uvođenje građanskog odgoja sa kojim kasnimo već min. 20 godina, uspio bi spasiti neke mlade i otrgnuti ih od radikalizacija, ne samo u medijima nego i na internetu, smatra je Gaće.

- To nije Kolinda, to je predsjednica RH, isto gospodin Josipović nije morski plod lignja nego gospodin Josipović, sad idemo sa Zokijima, Plenkijima, mi u najčitanijim medijima imamo tu kavansku atmosferu, kaže Vidiš.

Bez epiteta, uz argumente mladi političari pokazali su još jednom, ističu organizatori iz debatnog društva, kako se raspravlja.

- Spremni su na nekakav civiliziraniji dijalog i čak se i složiti sa stavovima suprotne strane nego kod starijih generacija, ističe Ivona Anić, voditeljica projekta Debate stranaka, HDD.

Radionice debatnog društva otvorene su za svakog, poručuju, tko bi želio naučiti kvalitetno raspravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!