Animafest bio i ostao posebno posvećen - autorima

08.06.2021.

11:20

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Lucija Mrzljak

Lucija Mrzljak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji ove godine prikazuje oko 350 filmova u raznim programima, u središte svojih programa uvijek je stavljao autore, a posebna se pozornost daje mladim snagama.

Neke od njih, uz dodatak jednog slavnog veterana predstavila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Moram priznati da mi je ovaj festival promijenio život. Kao dijete sam dolazila gledati filmove i sad mi je velika čast imati film na velikom ekranu, rekla je hrvatska ilustratorica i redateljica Lucija Mrzljak koja živi i radi u Estoniji.


Francuska animatorica Camille Sallan istaknula je da je vrlo je važno sudjelovati na festivalima.


- Važno je upoznati ljude koji rade isto što i vi. Stvara se posebna energija i može se mnogo toga naučiti. Prvi put sam u Zagrebu i veoma sam sretna, izjavila je naša sugovornica.

Sasha Lee animatorica je iz Južne Koreje i ovo joj je prvi festival „uživo“.


- Kao mlada animatorica, dosad sam zbog COVID-a sudjelovala samo na online festivalima. Za mene je veoma važno doći ovdje i širiti vidike u svakom smislu, poručila je Sasha Lee.


Osebujni je američki animator Ralph Bakshi


Ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb osebujni je američki animator Ralph Bakshi. Nikad nije prezao od eskplicitnoga prikaza poroka, a njegovi filmovi poput "Mačka Fritza" čine ga klasikom. 


- Mnogo velikih imena tijekom godina sudjelovalo je na tom festivalu. U moje vrijeme jedino su mi europski autori budili nadu da animacija može biti više od reklama za cigarete i igračke. Rado bih sada bio s vama da nije COVID-a. Šaljem vam ovu sliku sebe koja nije isto što i stvarni ja - ali što je danas više stvarno, zapitao se Bakshi.

Pobjeda na Animafestu automatski je i ulazak u utrku za Oscara. Publiku uvijek privuku stotine vrhunskih stranih i domaćih filmova, bogat popratni program i - što je najvažnije - svjetske animatorske zvijezde uživo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!