09:35 / 11.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

'Anti-covid' predstava najbolja na Reviji lutkarskih kazališta

-

-

Foto: - / -

Predstava ‘Vuka se ne bojim ja’ u izvedbi kazališne družine Pinklec iz Čakovca pobjednik je 25. jubilarne Revije lutkarskih kazališta Rijeka.
Predstava ‘Vuka se ne bojim ja’ u izvedbi kazališne družine Pinklec iz Čakovca pobjednik je 25. jubilarne Revije lutkarskih kazališta Rijeka.

Ove godine pod epidemiološkim mjerama, okupila je 9 kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a kao i svake godine donijela je klasične bajke u novom ruhu ali i predstave koje se ne boje pomicati granice, riskirati i istraživati nove forme, materijale, tehnolologije.

- ‘Vuka se ne bojim ja’ je jedna prigodna, vesela, vedra, prava anti-covid predstava, jer kao i tri praščića koji su bili složni i otjerali su zlo, otjerali su vuka, pa tako ćemo i mi nadamo se, isto tako kada prođe ovo vrijeme i kada budu malo lakša vremena i kada se vratimo na naše staro normalno reći ‘Vuka se ne bojim ja’ i proslaviti skupa lutkarstvo u Hrvatskoj, poručila je Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

O nagradi publike za najbolju predstavu ove godine su, zbog specifičnosti organizacije revije u okolnostima pandemije bolesti Covid-19, odlučivali članovi dviju obitelji koji su gledali sve predstave, a redovito prate program Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

U njihovu obrazloženju nagrade stoji da je režija vrlo dinamična i funkcionalna:

- Istina, ništa spektakularno, ali s malo dobro odabranih scenskih elemenata i puno glumačkog entuzijazma čini čuda. Kostimi ostavljaju poseban dojam svojom jednostavnošću, ali i promišljenošću detalja. Predstava je zaista zabavna i od banalne je radnje napravila puno više. Ukratko: zabavno, dozirano i vrhunski odigrano, navodi se u obrazloženju.

U programu 25. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci, koja je počela 2. studenoga, bile su predstave kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, BiH i Slovenije, a izvođene su uživo, uz mjere suzbijanja epidemije Covida-19.

Nekoliko izvedbi predstava iz prvotnog programa je otkazano zbog bolesti među članovima ansambla. Program revije održavao se u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na radionicama u RiHubu.

U popratnom programu su bile radionice Teatra Oz iz Brseča ‘Čarobni napitci u operi’ i ‘Jednom nogom u plesu’ BADco iz Zagreba te izložba ‘Lutkarska luka’.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!