12:20 / 26.10.2020.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

AntiSalon: izložba radova koje je Salon mladih odbio

-

-

Foto: - / -

O čemu, zapravo, ovisi umjetnost? Samo o talentu ili o spletu okolnosti, strogosti žirija i dostupnosti publici? Odgovor na to pitanje potražili smo na izložbi radova koje je aktualni Salon mladih odbio - 5. AntiSalonu u zagrebačkoj Galeriji Siva.
U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu do 6. prosinca postavljena je najveća izložba vizualnih umjetnika do 35 godina. Tu prvu postavu autora odabrao je žiri na natječaju, ali mnogi prijavljeni nisu bili te sreće.

O čemu, zapravo, ovisi umjetnost? Samo o talentu ili o spletu okolnosti, strogosti žirija i dostupnosti publici? Odgovor na ovo pitanje potražili smo na izložbi odbijenih radova - 5. AntiSalonu koji se prošli tjedan održao zagrebačkoj Galeriji Siva.

- Svi odbijeni - od neiskusnih srednjoškolaca do iskusnih umjetnika - okupili su se petu godinu zaredom, napomenuo je slikar i organizator izložbe Stipan Tadić koji je ideju za ovakvu izložbu dobio u Londonu.

Na Salonu mladih izlaže 68 umjetnika, a na AntiSalonu je predstavljeno 44 autora za koje ondje nije bilo mjesta. Žirija nema jer umjetnost ondje ne ovisi o sudu, nego o promatraču.

Odbijene radove možete pregledati na Facebook stranici AntiSalona:

Fran Marko Latinić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna istaknuo je da ga zanima ljudska reakcija na njegov rad: Puno mi znači da vidim što gledatelj vidi drukčije od mene u tom radu, rekao je Latinić.

Izvrsna je to bila prigoda i da studenti pokažu svoje radove: Oni imaju želju za izlaganjem, a važno je da se krenu ranije pojavljivati kako bi se kasnije što prirodnije pojavili u punom svjetlu, komentirao je Robert Erdelji, student 4. godine restauracije.

Ove je godine Salon mladih tematski okrenut milenijalcima pa su se i na AntiSalonu mogli vidjeti zanimljivi radovi na tu temu: primjerice, multimedijska instalacija kao pop-up dućan.

- U njemu se zapravo ništa se ne može kupiti jer se referira na površne pristupe koji su trenutno aktualni u svijetu, pojasnio je psiholog Josip Kresović, a fotograf i dramaturg Vedran Kostrenović dodao je da se začudan efekt stvara u trenutku kad objave da ništa nije na prodaju.

Među tim bi se autorima, zasigurno, pronašlo koje ime koje pripada prvoj postavi, no izborne kriterije ionako smatraju osobnim preferencijama članova žirija. Kako se o ukusima ne raspravlja, na publici ostaje da odabere svoje favorite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!