Aplikacija koja pomaže učenicima u stjecanju vještina potrebnih u poslovnom svijetu

29.01.2022.

12:30

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Aplikacija koja pomaže u stjecanju vještina u poslovnom svijetu

Aplikacija koja pomaže u stjecanju vještina u poslovnom svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednje dvije pandemijske godine za učenike strukovnih škola bile su izazovne jer se zbog epidemioloških mjera stručna praksa izvodila ili ograničeno ili je nije bilo uopće. No panedmija je nekima bila motiv da pridonesu društvu. Nastavnica iz Bjelovara osmislila je besplatnu aplikaciju koja pomaže učenicima u stjecanju novih vještina potrebnih u poslovnom svijetu.

Na satu vježbeničke tvrtke svatko ima svoj odjel: Računovodstvo, tajništvo, nabava i prodaja. Učenici rade u okružju sličnom onome u poslovnom svijetu. Jedino što novac nije stvaran.

- Radim u odjelu administracije i tajništva, uglavnom vodimo evidenciju prisutnih radnika, izlazna pošta, kaže Vanesa, uučenica, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar.

- Oni prvo prolaze proces zapošljavanja gdje se zapravo učenici moraju prijaviti za željeno radno mjesto po odjelima i onda moraju napisati zamolbu i životopis za to svoje radno mjesto, pojašnjava Nikolina Stanivuković Medak, nastavnica ekonomske grupe predmeta, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar.

Do pandemije svu administraciju ispunjavali su ručno. No kako je pandemija ograničila održavanje stručne prakse, njihova profesorica osmislila je aplikaciju za digitalnu administraciju. U tome su joj pomogli profesor i studenti Veleučilišta u Bjelovaru.

- Učenicima pomaže na taj način što rade na nekakvoj realnoj aplikaciji koja će im također pomoći u radu kada budu negdje na tržištu rada, kaže Tomislav Adamović,voditelj studija računarstva, Veleučilište Bjelovar.

- Budućim studentima će ova aplikacija omogućiti razvijanje novih vještina i omogućit će im samu praktičnost obavljanja nastave i on line prakse, kaže Marko Preskočil, jedan od autora aplikacije.

Učenici, ovisno o odjelu u kojemu su zaposleni, odrađuju zadatke koje upisuju u digitani dnevnik rada kako bi nastavnici mogli pratiti njihov rad.

- Meni je ova aplikacija odlična jer imam puno manje papirologije i sve je na jednom mjestu i prije što mi je trebalo recimo četiri sata, sad mogu napraviti u jednom školskom satu, kaže Erik, učenik iz Bjelovara.

- Aplikacija će im koristiti kad se jednog dana nađu na tržištu rada upravo zbog toga što danas cjelokupno poslovanje je digitalizirano i većina poduzeća danas radi administriranje, arhiviranje u raznim aplikacijama, kaže Stanivuković Medak.

Aplikacija bi uskoro mogla biti dostupna za besplatno korištenje svim učenicima srednjih ekonomskih škola u Hrvatskoj.


Aplikacija koja pomaže u stjecanju vještina u poslovnom svijetu

Aplikacija koja pomaže u stjecanju vještina u poslovnom svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!