07:00 / 28.01.2021.

Autor: HRT

"Baby boom" u Poreču

Baby boom

Baby boom

Foto: Petra Neuner Geržinić / HRT

Grad Poreč i za ovu je godinu namijenio po 1500 kuna za svako novorođeno dijete u gradu. A njih je sve više. Ne samo zbog doseljavanja, nego i, mnogi će reći, pronatalitetne politike. Pa su ulaganja u vrtićku, školsku i sportsku infrastrukturu sve potrebnija.  
Ketrin Krstinić, majka školarke, sad očekuje i dječačića koji dolazi na proljeće. U 11 godina otkako je postala mama, kaže, i u Poreču se promijenila pronatalitetna politika, sve se više ulaže i pomaže mladim obiteljima. A grad obogaćuje dodatnim sadržajima.

- Ima dosta parkova u gadu, šetnica, obožavam ih, dosta sportskih klubova, moja kći već pet godina trenira rukomet, odlična je u tome, govori Ketrin Krsnić.

Uz Ketrin, u Poreču blagi "baby boom". Na godinu se u gradu rodi 170 djece, a lani osam posto više nego godinu prije. No, jaslicama, vrtićima, školama, sportskim sadržajima koriste se i djeca okolnih općina pa grad raste. 

To mi volimo nazvati slatke muke, mi imamo pozitivne demografske trendove, ističe Ajna Temimović, glasnogovornica grada Poreča. 

Sad je najveći izazov, kažu u gradu, naći mjesto u jaslicama i vrtićima jer zaposlenim roditeljima treba institucionalna podrška. Tako je u posljednje dvije godine uz izgradnju nove škole na Finidi i u obližnjem Žbandaju, omogućena jednosmjenska nastava, otvorene su nove jaslice u Maju, vrtić u Dračevcu, a u spomenutom Žbandaju upravo se gradi i novi vrtić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!